Comunicat de presă


Academica BNR 2013: Consolidarea dialogului universități – BNR – Academia Română

02.09.2013

Banca Naţională a României organizează în perioada 2-6 septembrie a.c. la Constanţa a doua etapă a proiectului educaţional „ACADEMICA BNR” 2013, un forum-dezbatere care îşi propune să consolideze dialogul dintre banca centrală, mediul economic instituţional şi comunitatea academică.

Deschiderea oficială a evenimentului, în data de 2 septembrie 2013, va fi marcată de prelegerea cu tema „Politica monetară şi creşterea economică”, susţinută de domnul academician Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR PDF / înregistrare video  ), la ora 11:00, în Aula „Gavrilă Rican” a Universităţii Maritime Constanţa. Vor susţine alocuţiuni Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu şi doamna Violeta Ciucur, rectorul UMC. În data de 5 septembrie 2013, ora 11:00, în Aula „Gavrilă Rican” a UMC, va avea loc o sesiune publică în cadrul căreia domnul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, va susţine o prelegere. ( "Construcţia europeană. Dimensiunea financiar-bancară")

Manifestarea de la Constanţa are ca parteneri Consiliul Naţional al Rectorilor şi Universitatea Maritimă Constanţa. Agenda de lucru include o suită de prezentări şi mese rotunde dedicate cadrelor didactice desemnate de universităţile partenere în proiectele educaţionale derulate de banca centrală. Activităţile se vor desfăşura cu participarea membrilor Consiliului de Administraţie al BNR, oficialilor Academiei Române, CNR, Ministerului Educaţiei Naţionale, universităţilor partenere şi reprezentanţilor instituţiilor din domeniul financiar-bancar.

Discuţiile se vor axa pe teme de actualitate privind rolul instituţiilor de învăţâmânt şi al băncii centrale în sporirea nivelului de educaţie financiară a publicului, problematica financiar-bancară europeană, procesul de convergenţă cu Uniunea Europeană, dezvoltarea activităţii economice şi a sectorului bancar în general.

Lansat în anul 2011, „ACADEMICA BNR” este un program dedicat cadrelor didactice universitare, care completează suita proiectelor educaţionale destinate creşterii nivelului de cultură financiară a publicului din România.

Prin „ACADEMICA BNR”, banca centrală îşi propune să realizeze totodată un pas calitativ în procesul de creştere a transparenţei, a nivelului de cunoaştere şi înţelegere a deciziilor sale, precum şi a modului în care acestea influenţează economia românească. Mai multe detalii despre proiectele educaţionale şi activitatea BNR se regăsesc pe bnr.ro şi pe youtube.com/bnrro.