Comunicat de presă


Emisiune numismatică - set monetărie cu medalie din argint dedicat aniversării a 100 de ani de la începerea construcţiei Muzeului Ţăranului Român

12.10.2012

Începând cu data de 15 octombrie 2012, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de monetărie cu anul de emisiune 2012, cu medalie din argint, dedicat aniversării a 100 de ani de la începerea construirii clădirii Muzeului Etnografic Românesc (astăzi Muzeul Naţional al Ţăranului Român).

Setul de monetărie va conţine monedele româneşti aflate în circulaţie: 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani şi comemorative de 50 bani (Aurel Vlaicu, Mircea cel Bătrân şi Neagoe Basarab) - calitate proof, precum şi o medalie din argint.

Caracteristicile medaliei din argint sunt următoarele:

  • Metal: argint
  • Titlu: 800‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 28 mm
  • Greutate: 15,5 g
  • Calitate: proof
  • Cant: neted

Aversul medaliei prezintă o imagine parţială a clădirii Muzeului Naţional al Ţăranului Român, inscripţia "CLADIREA MUZEULUI NATIONAL AL TARANULUI ROMAN", anii "1912" şi "2012", iar la exterior, inscripţia în arc de cerc "100 ANI DE LA INCEPEREA CONSTRUCTIEI".

Reversul medaliei prezintă un spaţiu de expoziţie din interiorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi două imagini parţiale ale unor costume tradiţionale româneşti; la exterior, în arc de cerc, un citat aparţinând primului director al muzeului, Alexandru Tzigara-Samurcaş – "UN PALAT AL ARTEI PAMANTENE".

Atât medalia, cât şi monedele care alcătuiesc setul sunt realizate în condiţii de calitate proof.

Setul de monetărie va fi prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale.

Tirajul aprobat al emisiunii este de 1.000 de exemplare.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 220,00 lei/set.

Lansarea în circuitul numismatic, a setului de monetărie, cu anul de emisiune 2012, cu medalie din argint, dedicat aniversării a 100 de ani de la începerea construirii clădirii Muzeului Etnografic Românesc (astăzi Muzeul Naţional al Ţăranului Român), se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.