Comunicat de presă


Comunicat privind şedinţa Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară

22.02.2011

La data de 22 februarie 2011, a avut loc şedinţa ordinarǎ a Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ (CNSF).

La întâlnire au participat dl. Mugur Isǎrescu, Guvernatorul BNR şi Preşedinte al Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ, dl. Bogdan Drăgoi, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, dna. Cătălina Sava, Comisar al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, dna. Angela Toncescu, Preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurǎrilor şi dl. Mircea Oancea, Preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Membrii CNSF au analizat evoluţiile recente ale sectorului financiar din România a cărui situaţie a rămas stabilă în contextul provocărilor induse de consolidarea fiscală internă şi al persistenţei incertitudinilor pe pieţele externe. Această apreciere este în linie cu concluziile recentei misiuni a Comisiei Europene şi a Fondului Monetar Internaţional pentru evaluarea actualului aranjament de finanţare externă a României cu instituţii financiare internaţionale. În acest context, au fost prezentate informări privind situaţia fiecărui segment al pieţei financiare din România.

Totodată, membrii CNSF au discutat detaliile tehnice ale unui posibil regim european armonizat pentru prevenirea crizelor, redresarea şi soluţionarea situaţiei bǎncilor şi a anumitor societǎţi de investiţii aflate în dificultate. De asemenea, a fost analizat modul de organizare şi funcţionare a actualelor mecanisme de gestionare a crizei financiare în zona euro, precum şi reperele înfiinţării mecanismului permanent de stabilitate financiarǎ prevǎzut sǎ devinǎ operaţional în anul 2013.