Comunicat de presă


A X-a reuniune a Clubului guvernatorilor din zona Mării Negre, Balcani şi Asia Centrală

10.10.2003

Vineri 10 octombrie, la Sinaia, a avut loc cea de-a X-a reuniune a Clubului guvernatorilor băncilor centrale din zona Mării Negre, Balcani şi Asia Centrală. Este cea de-a doua reuniune a clubului care se desfăşoară în România.

Din anul 2002, Preşedintele Clubului este Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Clubul guvernatorilor a fost înfiinţat în mai 1998, cu scopul de a îmbunătăţi colaborarea ţărilor membre în domeniul bancar. Între obiectivele de prim ordin se află buna funcţionare a pieţelor monetară şi valutară, intensificarea cooperării economice şi financiare, alte probleme de interes comun pentru ţările participante.

La întâlnirea de la Sinaia, membrii clubului i-au avut ca invitaţi pe Gertrude Tumpel-Gugerell - membră a Consiliului Executiv al Băncii Centrale Europene, Maria Luisa Cicognani - Director în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Gavin Bingham - Director în cadrul Băncii Reglementelor Internaţionale.

Dezbaterile din cadrul reuniunii au ocazionat utile schimburi de informaţii şi puncte de vedere cu privire la realităţile politice, sociale şi economice din zonă, tendinţele din sistemul financiar-bancar, evoluţiile monetare. De cel mai mare interes s-au bucurat temele referitoare la rolul băncii centrale în funcţionarea sistemelor de plăţi (cazul Băncii Centrale Europene), construcţia instituţională în dezvoltarea capacităţilor sistemului bancar, importanţa existenţei unei comunicări adecvate cu publicul pentru eficienţa politicii monetare.