Comunicat de presă


Comunicat al reprezentanţei din România a Fondului Monetar Internaţional

26.11.2003

Biroul Reprezentantului FMI în România a remis următorul comunicat de presă:

În perioada 9-26 noiembrie, misiunea FMI s-a aflat la Bucureşti pentru discuţii iniţiale privind un acord Stand-by de supraveghere preventivă (precautionary Stand-by arrangement). Misiunea va reveni pentru continuarea discuţiilor.

Discuţiile privind politicile economice s-au axat pe modalităţile de menţinere a performanţei bune înregistrată în cadrul acordului anterior cu FMI în condiţiile creşterii puternice a cererii interne. O preocupare deosebită o constituie creşterea accentuată de data recentă a creditului pentru consum, ceea ce va necesita o întărire a politicilor monetară şi fiscală pentru a limita impactul asupra inflaţiei şi creşterii deficitului de cont curent.

Politicile structurale discutate vizează accelerarea privatizării, soluţionarea problemelor rămase în sectoarele producătoare de pierderi, stabilirea programului de reforme in domeniul energetic, precum şi alte măsuri care să asigure creştere economica durabilă şi să consolideze capacitatea României de a face faţă presiunilor concurenţiale ce vor urma aderării la UE.