Comunicat de presă


Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară

08.08.2005

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât:

  • Unificarea ratei dobânzii de politică monetară şi a ratei dobânzii efective de sterilizare a BNR la nivelul de 8,5 la sută pe an
  • Aprobarea primului Raport trimestrial asupra inflaţiei, care marchează trecerea oficială la strategia de ţintire directă a inflaţiei
  • Prezentarea în conferinţa de presă ce va fi organizată în ziua de 15 august a.c. a Raportului trimestrial asupra inflaţiei, a caracteristicilor regimului de ţintire directă a inflaţiei şi a calendarului şedinţelor de politică monetară ale CA al BNR


În şedinţa sa de politică monetară din 8 august 2005, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a analizat evoluţiile recente ale indicatorilor macroeconomici şi perspectivele acestora în contextul trecerii oficiale la strategia de ţintire directă a inflaţiei.

Strategia de ţintire directă a inflaţiei are ca obiectiv principal asigurarea şi menţinerea stabilităţii nivelului agregat al preţurilor prin utilizarea tuturor instrumentelor de politică monetară aflate la dispoziţia băncii centrale. În acest context, se impune asigurarea transparenţei sporite şi a consecvenţei mesajelor de politică monetară, iar rolul de semnal al ratei dobânzii de politică monetară creşte ca importanţă.

Ca urmare, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât eliminarea decalajului dintre rata dobânzii de politică monetară (plafonul maxim pentru atragerea de depozite de pe piaţa monetară) şi rata dobânzii efectivă de sterilizare (la care BNR atrage depozite de pe piaţa monetară) prin unificarea acestora la nivelul de 8,5 la sută pe an, începând cu data de 9 august a.c. Acest decalaj a apărut în pregătirea etapei din luna aprilie 2005 a procesului de liberalizare a contului de capital.

Consiliul de Administraţie a aprobat, de asemenea, primul Raport trimestrial asupra inflaţiei, care analizează evoluţia indicatorilor macroeconomici, identifică principalele provocări şi constrângeri pentru implementarea politicii monetare şi prezintă perspectivele inflaţiei. Acesta, împreună cu caracteristicile regimului de ţintire directă a inflaţiei şi calendarul şedinţelor de politică monetară ale Consiliului de Administraţie al BNR vor fi prezentate publicului cu ocazia conferinţei de presă ce va fi organizată în data de 15 august 2005.

Având în vedere anticiparea manifestării unor presiuni inflaţioniste pe termen scurt dar şi necesitatea minimizării riscului de amplificare a intrărilor de capital cu potenţial volatil, Consiliul de Administraţie al BNR consideră că este necesară menţinerea în continuare a unei conduite prudente a politicii monetare.