Comunicat de presă


Întâlnire a băncilor membre ale ARB cu conducerea Băncii Naţionale a României

04.07.2001

Miercuri, 4 iulie 2001, la iniţiativa Asociaţiei Române a Băncilor, a avut loc o întâlnire a băncilor membre ale ARB cu conducerea Băncii Naţionale a României. Reuniunea a fost prezidată de guvernatorul Băncii Naţionale a României, dl. Mugur Isărescu, şi de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, dl. Radu Graţian Gheţea. A fost luată decizia de a fi organizate cu regularitate astfel de întâlniri, într-un cadru oficial şi transparent.

Guvernatorul BNR a făcut o analiză aprofundată a principalilor indicatori macroeconomici, a politicilor bancare şi a securităţii bancare, pe fondul stării generale a economiei româneşti.

La rândul său, preşedintele ARB a prezentat problemele principale cu care se confruntă băncile, în condiţiile în care sunt în pregatire introducerea de la 1 ianuarie 2002 a normelor IAS, trecerea efectivă la moneda euro şi îmbunătăţirea regulamentului valutar.

Reprezentanţii comunităţii bancare şi-au exprimat încrederea în consolidarea procesului de dezinflaţie şi în intensificarea creşterii economice. În acest context, au fost dezbătute răspunderile ce revin băncilor, îndeosebi în planul activităţii de creditare a economiei reale. A fost subliniat faptul că preocuparea Băncii Naţionale de a continua, treptat, restrângerea rezervelor minime obligatorii conferă noi răspunderi băncilor cu privire la buna administrare şi valorificare a lichidităţilor.

Următoarea reuniune va avea ca temă inflaţia şi impactul acesteia asupra creditării si economisirii.