Comunicat de presă


BNR reduce comisioanele în sistemul electronic de plăţi

29.10.2006

Noul comision va fi aplicat începând cu data de 1 octombrie 2006, valoarea nominală a acestuia va fi de 9,45 RON pentru plăţile de mare valoare sau urgente efectuate prin sistemul ReGIS (faţă de 10,50 RON în prezent).

Banca Naţională a României consideră că reducerea comisioanelor în sistemul electronic de plăţi va determina modificări la nivelul politicii de comisionare stabilită de către instituţiile de credit pentru serviciile de plăţi şi decontări oferite clienţilor acestora, reducerea costurilor de intermediere financiară contribuind la dezvoltarea activităţii de plăţi fără numerar în România.

Banca Naţională a României va acţiona, în continuare, în sensul reducerii comisioanelor percepute instituţiilor de credit participante la sistemul ReGIS, astfel încât acestea să se apropie treptat de nivelul comisioanelor practicate de băncile centrale membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale.

Componentele sistemului electronic de plăţi au devenit operaţionale, după cum urmează:

  • ReGIS (sistemul cu decontare pe bază brută în timp real), administrat de Banca Naţională a României - la data de 8 aprilie 2005;
  • SENT (casa de compensare automată), administrat de TRANSFOND S.A. - la data de 13 mai 2005;
  • SaFIR (sistemul de depozitare şi decontare a operaţiunilor cu titluri de stat), administrat de Banca Naţională a României - la data de 3 octombrie 2005.