Comunicat de presă


Zilele culturale ale BCE: România 2009 - o amplă diversitate de culturi şi genuri

10.09.2009

Sigla BCE

 
România este cea de-a şasea ţară aflată în centrul atenţiei în cadrul Zilelor culturale ale BCE, desfăşurate la Frankfurt. Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a revoluţiei din România şi a căderii Cortinei de Fier în Europa, BCE, în cooperare cu Banca Naţională a României, are plăcerea de a contribui la o înţelegere aprofundată a culturii unuia dintre statele care au aderat cel mai recent la UE. Îmbinarea de genuri prezentate în cadrul programului de evenimente ce se întinde pe o durată de trei săptămâni, între 21 octombrie şi 9 noiembrie 2009, reflectă multiculturalitatea istorică a unei ţări situate între Europa Centrală, Europa de Est şi Balcani, având, în acelaşi timp, rădăcini în Imperiul Bizantin. Teatru fără cuvinte, picturi fotorealiste şi fotografii ale sculpturilor, precum şi combinaţii de jazz cu folclor, toate imprimă un caracter interdisciplinar nou evenimentelor anuale din cadrul Zilelor culturale.

Expoziţiile de arte frumoase reprezintă o caracteristică marcantă a programului din acest an. Ca o introducere la seria de evenimente, expoziţia „Painting (Ro)Mania”, în cadrul căreia sunt prezentaţi trei pictori figurativi contemporani (Ştefan Câlţia, Roman Tolici şi Bogdan Vlăduţă), îşi deschide porţile la BCE, la data de 16 septembrie. Această perspectivă aprofundată asupra scenei artistice româneşti contemporane este completată cu alte două expoziţii care se desfăşoară în acelaşi timp: o expoziţie cu articole numismatice din colecţia Băncii Naţionale a României şi o expoziţie filatelică organizată de Romfilatelia, autoritatea oficială emitentă de produse filatelice în România. În cadrul tuturor celor trei expoziţii vor fi asigurate tururi ghidate.

De asemenea, vor fi expuse 30 de fotografii originale ale lucrărilor lui Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai influenţi sculptori europeni din secolul al XX-lea. Acestea ilustrează modalitatea în care o formă artistică poate accentua o alta, se poate distinge de aceasta sau o poate chiar contrazice. Fotografiile sculpturilor au fost realizate de Brâncuşi însuşi în atelierul său şi sunt împrumutate de la Centrul Pompidou special pentru această ocazie. Expoziţia se va deschide la Museum der Weltkulturen în Frankfurt, la data de 23 octombrie, orele 19:00 şi va fi însoţită de două prezentări ce vizează furnizarea de informaţii generale importante referitoare la activitatea sa fotografică. Acestea vor fi susţinute de Radu Varia (23 octombrie, orele 18:00) şi de Friedrich Teja Bach (4 noiembrie, orele 19:00), experţi ai operei brâncuşiene, recunoscuţi la nivel internaţional.

Informaţii suplimentare privind Zilele culturale ale BCE şi tururile ghidate ale expoziţiilor pot fi găsite pe website-ul BCE: http://www.ecb.europa.eu/events/cultural/cultdays/2009/html/index.en.html

Banca Centrală Europeană
Direcţia Comunicare, Serviciul Presă şi Informare
Kaiserstrasse 29, D-60311 Frankfurt am Main
Tel.: 0049 69 1344 7455, Fax: 0049 69 1344 7404
http://www.ecb.europa.eu
Reproducerea informaţiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Varianta în limba engleză a comunicatului poate fi găsită pe website-ul BCE, la adresa: http://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2009/html/pr090910.en.html