Comunicat de presă


Banca Națională a României și Banca Națională a Moldovei lansează Școala finanțelor moderne în România pentru masteranzii economiști din Republica Moldova

11.07.2023

Banca Națională a Moldovei (BNM) organizează, în perioada 7-14 iulie 2023, un concurs pentru selectarea participanților la „Școala finanțelor moderne”, proiect care se adresează, în prima ediție, masteranzilor specializați în finanțe de la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM).

Acest program, inițiat în colaborare cu Banca Națională a României și Academia de Studii Economice București, va oferi tinerilor o experiență de studiu și comunicare inedită, timp de o săptămână, în perioada 22-30 iulie 2023.

„Școala finanțelor moderne” va începe la Chișinău, cu o întrevedere cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și se va desfășura la București, împreună cu un program cultural în orașele Iași, Brașov, Suceava și Sinaia.

Participanții la „Școala finanțelor moderne” vor avea un prilej unic să asiste la prelegeri susținute de experți de la Banca Națională a României în colaborare cu ASE și să ia parte la întâlniri cu personalități din domeniul financiar-bancar din România. La final, masteranzii vor primi un certificat semnat de guvernatorii BNR și BNM, precum și de rectorii ASE și ASEM.

Participarea studenților din Republica Moldova la „Școala finanțelor moderne” este susținută parțial de Programul USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova” (MISRA), care sprijină eforturile BNM în accelerarea reformelor în sectorul financiar, sporirea nivelului de educație și incluziune financiară.

„Școala finanțelor moderne” va fi organizată în România, de două ori pe an – în a doua jumătate a lunilor iulie și septembrie - , pe baza unui concurs, iar criteriile de selecție a participanților pot fi vizualizate aici.

Prin lansarea acestui proiect, organizatorii își propun să intensifice eforturile de sprijinire a procesului de formare profesională a tinerilor din Republica Moldova.