Comunicat de presă


Comunicat de presă privind Conferința BNR-ASE - Navigând printre crize suprapuse

25.04.2023

În data de 25 aprilie 2023 a avut loc la sediul Băncii Naționale a României a doua ediție a conferinței BNR-ASE, intitulată Navigând printre crize suprapuse. Conferința a fost organizată în baza Protocolului de colaborare între Banca Națională a României și Academia de Studii Economice din București, încheiat în data de 1 decembrie 2021.

Acest protocol urmărește impulsionarea cercetării și performanței academice în domeniul monetar-bancar, un element important fiind organizarea, în parteneriat, începând cu anul universitar 2022/2023, a unui program de masterat privind băncile centrale și instituțiile financiare (BANCAS), în cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (detalii la adresa bancas.ase.ro). Cele mai bune lucrări de cercetare ale facultății și cei mai buni studenți ai programului de masterat au fost premiați în cadrul conferinței.

O sesiune specială a evenimentului a fost dedicată întăririi colaborării între România și Moldova. În acest scop, conducerea Băncii Naționale a României și-a reiterat disponibilitatea de a oferi întreaga expertiză instituțională pentru a sprijini colegii din cadrul Băncii Naționale a Moldovei în procesul de pregătire a aderării la Uniunea Europeană. Alături de Guvernatorul Băncii Naționale a României, domnul Mugur Isărescu și Rectorul ASE București, domnul Nicolae Istudor au mai susținut intervenții Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, domnul Octavian Armașu și Rectorul ASE Moldova, domnul Alexandru Stratan precum și numeroși alți invitați de marcă din cadrul celor două instituții partenere din Moldova.

Alte subiecte discutate în cadrul conferinței au avut în vedere perspectivele dinamicii economice și financiare regionale, educația financiară, inegalitatea și incluziunea financiară, precum și evoluții privind sectorul bancar autohton. Mai multe detalii privind conferința BNR-ASE se regăsesc pe pagina de internet a BNR.