Comunicat de presă


Comunicat de presă privind evenimentul aniversar – 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială

31.01.2023

Banca Națională a României a organizat, în data de 31 ianuarie 2023, un eveniment dedicat aniversării a 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) – Banca Mondială.

La acest eveniment au participat reprezentanți ai FMI și Băncii Mondiale, reprezentanți ai mediului economico-financiar, precum și reprezentanți ai instituțiilor române care colaborează în prezent sau care au colaborat de-a lungul vremii cu cele două instituții internaționale.

În cadrul acestui eveniment a fost prezentată și moneda aniversară intitulată ”50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială”, care a fost lansată de către BNR în circuitul numismatic în luna decembrie 2022.

Evenimentul a debutat cu alocuțiunea introductivă a domnului Mugur Isărescu – Guvernatorul BNR, care a fost urmată de intervențiile directorilor executivi ai Constituențelor din care face parte România la cele două instituții, domnul Paul Hilbers – FMI și domnul Koen Davidse – Banca Mondială.

Cu această ocazie s-a evidențiat rolul activ pe care l-au jucat cele două instituții financiare internaționale în dezvoltarea României, îndeosebi după căderea comunismului și pe tot parcursul pregătirii țării noastre pentru aderarea la Uniunea Europeană. S-a reiterat buna colaborare și rolul regional al României în contextul actual marcat de noi provocări și incertitudini, inclusiv prin prisma faptului că Ucraina și Moldova fac parte, alături de România, din aceleași constituențe, atât la FMI cât și la Banca Mondială. Totodată s-a exprimat speranța că multilateralismul, care stă la baza sistemului financiar internațional, va continua să reprezinte un pilon al dezvoltării, inclusiv pentru România.