Comunicat de presă


Peste 4.000 de persoane au vizitat Banca Națională a României cu ocazia „Zilelor porților deschise”

20.04.2022

Cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la înființare, Banca Națională a României a organizat în perioada 18-19 aprilie 2022, evenimentul „Zilele porților deschise la BNR”. Aproximativ 2.000 de persoane interesate de istoria monetară a României au avut prilejul să admire câteva dintre cele mai valoroase obiecte din patrimoniul băncii centrale, precum: lingouri și monede din aur, un impresionant tezaur de taleri olandezi (monedă considerată a fi „strămoșul” leului românesc), respectiv o parte din colecția numismatică a BNR, care acoperă o perioadă de peste două milenii și jumătate.

Totodată, vizitatorii au descoperit cele două expoziții temporare dedicate Regelui Mihai I, respectiv eroinei Ecaterina Teodoroiu și au primit mai multe informații despre Biblioteca BNR și Sala Kirițescu, încăperi pe care le-au putut observa din holul de intrare în Palatul Vechi. La finalul turului ghidat, vizitatorii au avut ocazia să atingă un lingou din aur de 13 kilograme din rezerva băncii centrale și au primit un set de materiale cu imagini și informații succinte despre fondatorul instituției, Eugeniu Carada, precum și despre Palatul Vechi al BNR și istoria monedei naționale.

De asemenea, aproximativ 2.200 de persoane au vizitat sucursalele regionale și agențiile BNR din țară.

Reamintim că Muzeul Băncii Naționale a României organizează tururi gratuite și ghidate de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale. Acestea încep la orele 10, 12, 14 și 16 și au o durată de aproximativ o oră și 30 de minute, fiind necesare o programare la următoarea adresă: muzeul@bnro.ro și completarea unui formular de înregistrare. Menționăm că toate cererile se vor transmite cu cel puțin două zile lucrătoare înainte de data solicitării. Mai multe informații despre programarea unei vizite sunt disponibile în secțiunea dedicată Muzeului BNR.