Comunicat de presă


Precizări privind achiziția publică de peşte şi produse din peşte

21.08.2017

Precizări privind informaţiile referitoare la achiziţia de peşte şi produse din peşte, inclusiv icre negre, de către BNR, răspândite recent în spaţiul public

Informaţiile referitoare la achiziţia de icre negre de către BNR apărute în emisiuni TV şi în unele publicaţii sunt neadevărate şi totodată prezentate tendenţios.

Pentru corecta informare a publicului, facem următoarele precizări:

  1. Achiziţia în cauză este, în fapt, o procedură în derulare prin licitaţie deschisă, în deplină conformitate cu Legea 98/2016 privind achiziţiile publice. Cantitatea de produse solicitată reprezintă necesarul estimat pe 12 luni, fiind destinată unui număr mare de persoane şi de activităţi.
  2. Accentul pus pe achiziţia de icre negre este nefiresc, deoarece acest produs reprezintă mai puţin de 7 la sută din valoarea maximă prevăzută în procedura de achiziţie de peşte şi produse din peşte. Menţionăm că achiziţia de icre negre este destinată reuniunilor pe teme profesionale la care Banca Naţională este co-organizatoare împreună cu instituţii şi organisme economico-financiare interne şi internaţionale, acestea plătind produsele consumate.
  3. BNR asigură pentru salariaţii săi posibilitatea de a lua masa, contra cost, în puncte de alimentaţie cu circuit închis, de tip cantină-restaurant, atât la sediul central, cât şi la centrele de pregătire profesională şi activitate socială din Bucureşti, Sinaia şi Păltiniş.