În şedinţa din 4 februarie 2009, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât:
- Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 10,00 pe an de la 10,25 la sută începând cu data de 5 februarie 2009;
- Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar prin utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă monetară;
- Menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Rata anuală a inflaţiei a fost de 6,3 la sută la sfârşitul anului 2008, în coborâre faţă de vârful de 9,04 la sută atins în iulie 2008 şi faţă de 6,57 la sută din decembrie 2007. Totuşi, rata anuală a inflaţiei se situează în continuare peste limita superioară a intervalului de variaţie asociat ţintei.
Reluarea şi consolidarea procesului de dezinflaţie s-au produs ca efect al dinamicii favorabile a preţurilor volatile (combustibili şi produse alimentare) şi a conduitei politicii monetare.
Cu toate acestea, relaxarea politicilor salariale şi fiscale în anul electoral 2008 şi deprecierea monedei naţionale în condiţiile accentuării aversiunii faţă de risc a investitorilor au întreţinut presiunile inflaţioniste. Astfel, rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat - calculată prin eliminarea impactului preţurilor administrate şi al celor volatile (legume, fructe, ouă şi combustibili) şi al taxei pe viciu - a fost de 6,3 la sută în decembrie 2008.
Efectele crizei financiare şi economice internaţionale îşi fac tot mai mult simţită prezenţa în reducerea exporturilor şi a finanţărilor externe, într-o volatilitate crescută pe piaţa valutară, corelată cu tendinţele din regiune şi cu lipsa apetitului faţă de risc al investitorilor străini. Analiza datelor arată că propagarea acestor efecte se reflectă deja în încetinirea creditului acordat sectorului privat cu efecte asupra decelerării creşterii economice, menţinându-se în continuare un grad ridicat de incertitudine referitoare la magnitudinea acestor efecte.
Continuarea procesului de intermediere sustenabilă a economiei în condiţiile restrângerii accesului băncilor la finanţarea externă şi finanţarea deficitului public în această perioadă, au făcut necesară asigurarea lichidităţii în sistemul bancar fără a amplifica volatilitatea cursului de schimb al leului.
În acest context şi pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 10,00 la sută pe an de la 10,25 la sută pe an. Ca urmare a acestei decizii, începând cu data de 5 februarie 2009, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 6,00 la sută pe an de la 6,25 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 14,00 la sută pe an faţă de 14,25 la sută. În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce la 21,00 la sută, începând cu perioada de aplicare 24 februarie-23 martie 2009, de la 21,25 la sută.
Totodată, CA al BNR a hotărât continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar prin utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă monetară şi menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare.
Perspectivele indică o continuare a procesului de dezinflaţie, evoluţie care este însă marcată de persistenţa incertitudinilor majore generate de volatilitatea condiţiilor macroeconomice interne şi internaţionale.
Astfel, consolidarea dezinflaţiei în condiţiile începerii ajustării ordonate a dezechilibrului extern în concordanţă cu evoluţia fluxurilor de capital, precum şi refacerea încrederii investitorilor şi asigurarea unei finanţări sustenabile a economiei româneşti reclamă configurarea şi aplicarea unui mix echilibrat şi prudent de politici macroeconomice.
CA al BNR reiterează că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune BNR, să asigure atingerea obiectivelor de realizare şi menţinere a stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi de stabilitate financiară.
Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 6 februarie 2009, când va fi anunţat şi calendarul pe următoarele 12 luni al întâlnirilor CA al BNR dedicate politicii monetare.