Comunicat de presă


Comunicat de presă privind conferința BNR-BEI

21.06.2017

Necesar încă ridicat de investiții în România – Conferința comună BNR-BEI, concluziile Sondajului realizat de Grupul BEI privind investițiile

Sondajul referitor la România: Investițiile din ultimii trei ani au înregistrat un volum corespunzător, doar 12% din firme raportând constrângeri din punctul de vedere al finanțării. Cu toate acestea, perspectivele privind investițiile în România sunt mixte. Climatul politic și cadrul de reglementare reprezintă principalele obstacole pe termen scurt la adresa realizării investițiilor, iar nivelurile productivității sunt mult inferioare mediei UE.

Banca Națională a României și Banca Europeană de Investiții au organizat astăzi, 21 iunie 2017, în parteneriat, conferința cu tema „Investiții și finanțarea investițiilor în România”. Înțelegerea constrângerilor aferente investițiilor este esențială pentru ca România să își continue calea către convergența economică. Sondajul BEI privind investițiile în România oferă o perspectivă unică pentru o mai bună înțelegere a tendințelor investiționale și a opiniilor firmelor cu privire la investiții la nivelul UE. În cadrul conferinței, s-au prezentat în premieră concluziile sondajului pentru România și s-au dezbătut implicațiile acestora și modalitățile de sprijinire a investițiilor în România.

Sondajul realizat de Grupul BEI privind investițiile și finanțarea investițiilor – cazul României a fost dat publicității în cadrul conferinței comune BNR-BEI. Sondajul prezintă informații unice referitoare la activitatea investițională a firmelor din România, planurile acestora de investiții și opiniile asupra factorilor care frânează investițiile. Conform sondajului derulat de Grupul BEI, aproape trei sferturi dintre respondenți consideră că au efectuat un volum corespunzător de investiții în ultimii trei ani. Pe de altă parte, ponderea firmelor care consideră că au investit prea puțin este mai ridicată în România comparativ cu alte țări din UE. Concluziile sondajului EIBIS indică faptul că firmele cu un volum prea scăzut de investiții apreciază că au un stoc de capital de calitate inferioară – semnalând implicit întârzieri în realizarea investițiilor. Pe ansamblu, companiile românești percep, de asemenea, calitatea stocului lor de capital ca fiind inferioară celei corespunzătoare companiilor din alte state membre UE.

Firmele din România investesc preponderent în active corporale, un volum relativ redus de resurse fiind direcționat către cercetare și dezvoltare și către pregătirea profesională a salariaților. Perspectivele privind investițiile în România sunt mixte, iar nivelurile productivității firmelor din România se mențin net inferioare mediei UE.

Aproximativ 12% dintre firme se confruntă cu constrângeri de finanțare, iar apelul la finanțarea din surse interne se menține la un nivel ridicat. Deși accesul la finanțare nu reprezintă o problemă, în general, există unele firme care se confruntă cu dificultăți mai mari în accesarea cu succes a surselor externe de finanțare comparativ cu alte firme. Apelul crescut la finanțarea din surse interne ridică, de regulă, obstacole mai mari pentru firmele mici și inovative. Incertitudinile generale se află pe prima poziție a listei de impedimente în calea investițiilor viitoare în UE și România, dar, în cazul României, se remarcă ponderea companiilor care consideră infrastructura de transport a țării un impediment – aproximativ 60% dintre acestea consideră acest aspect un obstacol, comparativ cu 38% dintre companiile din UE. Alte obstacole constau în reglementarea mediului de afaceri și disponibilitatea redusă a forței calificate de muncă.

Andrew McDowell, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), a comentat: „Sondajul, care se desfășoară la nivel european, inclusiv aici, în România, pune la dispoziția Băncii UE un instrument solid de politică pentru ca aceasta să aibă o mai bună cunoaștere a planurilor și a necesarului de investiții ale firmelor, precum și a constrângerilor aferente, și să poată oferi susținere în acest sens. Beneficiind de resurse extinse de personal la nivel local și de sprijin deplin de la Luxemburg, BEI se declară pregătită să finanțeze investițiile suplimentare ale companiilor românești”.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României: „Când creditul finanțează investiții eficiente, el contribuie la creșterea producției potențiale. În special pentru întreprinderile mici și mijlocii, accelerarea prudentă a motorului creditării ar reprezenta o mare oportunitate de a ne putea dezvolta sustenabil”.

Această analiză de țară prezintă o serie de concluzii formulate în baza unor interviuri telefonice cu 476 de firme din România în perioada iulie-octombrie 2016. Ancheta face parte din Sondajul anual realizat de grupul BEI privind investițiile și finanțarea investițiilor (EIBIS), desfășurat la nivelul UE în rândul a 12.500 de firme, care colectează informații cantitative despre activitățile de investiții ale IMM-urilor și companiilor mari, despre cerințele de finanțare ale acestora și despre dificultățile cu care se confruntă.

Banca Europeană de Investiții este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, ai cărei acționari sunt statele membre ale UE. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții durabile în vederea promovării obiectivelor politicilor UE.