Comunicat de presă


România: tema Zilelor Culturale ale Băncii Centrale Europene în anul 2009

04.06.2008

 

Luni, 2 iunie 2008, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a participat la Frankfurt, în delegaţia României condusă de preşedintele Traian Băsescu, la încheierea evenimentelor care au marcat împlinirea unui deceniu de la înfiinţarea Băncii Centrale Europene şi a Sistemului European al Băncilor Centrale.

În acelaşi cadru, a avut loc şi ultimul act al manifestărilor desfăşurate sub emblema Zilelor Culturale ale BCE. Preşedintele BCE, Jean Claude Trichet, a anunţat că "România" va fi tema zilelor culturale ce se vor organiza în anul 2009. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi-a exprimat satisfacţia pentru oportunitatea oferită ţării noastre de a prezenta şi promova valorile culturale româneşti şi contribuţia acestora la cultura europeană. Trofeul ce simbolizează "Zilele culturale ale BCE" va fi păstrat un an de zile la Banca Naţională, care va organiza împreună cu BCE ediţia din 2009.

Iniţiativa organizării Zilelor Culturale ale BCE a fost lansată în anul 2003, cu scopul de a oferi locuitorilor din Frankfurt şi regiunea Rhine-Main, dar şi vizitatorilor, posibilitatea de a cunoaşte principalele repere culturale ale statelor membre ale Uniunii Europene şi de a sublinia ideea că, în principal, cultura este cea care întăreşte legăturile dintre naţiunile Europei.

Organizate anual, pe parcursul a trei săptămâni, Zilele Culturale ale BCE cuprind manifestări din toate domeniile vieţii culturale specifice unui stat membru al UE. Pentru a marca a 10-a aniversare a BCE si a SEBC, anul 2008 a fost dedicat tuturor celor 27 de state membre. Tema ediţiei din 2009 va fi însă "România".

Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene - prezentarea conceptului