Comunicat de presă


Declarație de presă privind emisiunea numismatică a BNR din 15 aprilie 2016

13.05.2016

Referitor la emisiunea numismatică a Băncii Naţionale a României din luna aprilie 2016, facem următoarele precizări:

  • Emisiunea numismatică lansată în luna aprilie 2016 face parte dintr-un proiect, inițiat în anul 2015, de prezentare a istoriei Băncii Naționale a României și a personalităţilor care au ocupat de-a lungul anilor demnitatea de guvernator al acesteia. Demersul din acest an vizează marcarea activității a trei dintre guvernatorii băncii centrale la împlinirea unui număr semnificativ de ani de la naștere - 175 de ani de la nașterea lui Ion I. Câmpineanu, 140 de ani de la nașterea lui Ion Lapedatu și 125 de ani de la nașterea lui Mihail Manoilescu - cei trei ocupând demnitatea de guvernator în perioade istorice diferite.
  • Includerea în emisiunea numismatică a lui Mihail Manoilescu, care a deținut demnitatea de guvernator al BNR în anul apogeului Marii Crize Economice, într-un context global și european caracterizat de transformări profunde, a vizat exclusiv activitatea sa în fruntea băncii centrale și cea în domeniul cercetării economice și financiare la nivel mondial.
  • BNR analizează în prezent semnalele recente referitoare la această emisiune numismatică. Totodată, BNR va face demersuri pentru stabilirea unor proceduri de lucru cu instituții reprezentative de specialitate în vederea evitării unor potențiale situații regretabile în viitor.
  • Reamintim că potrivit competențelor sale legale, Banca Naţională a României realizează emisiuni numismatice, în tiraje reduse, destinate colecționarilor, în cadrul unor programe ce includ o tematică diversă, dedicate atât personalităţilor şi evenimentelor marcante din istoria României, cât și celor care au marcat evoluţia civilizaţiei universale.
  • Reafirmăm că, în niciun caz și sub nicio formă, emisiunile numismatice ale BNR nu doresc să rănească sentimentele nimănui, cu atât mai puțin să aducă atingere memoriei vreunei comunități sau să transmită mesaje având caracter ofensator, xenofob ori discriminator. Întreaga activitate a Băncii Naționale a României este orientată fără excepție în spiritul respectului față de valorile umanității, ale democrației și multiculturalismului.