Moneta

Printscreen

Exercițiul de politică monetară Moneta realizat de Banca Naţională a României este un instrument interactiv online care completează gama de proiecte educaţionale derulate de către BNR, având ca scop creşterea gradului de înţelegere de către public a fenomenelor economice şi financiare, precum şi a interdependenţei dintre acestea.

Moneta explică, printr-un model macroeconomic simplificat, modul în care politica monetară a unei bănci centrale influenţează economia, într-un regim de ţintire directă a inflaţiei. Provocarea lansată jucătorilor este de a menţine inflaţia sub control, în condiţiile unui climat economic cât mai apropiat de cel real. Singurul instrument pe care aceștia îl au la dispoziţie pentru a-şi atinge obiectivul este rata dobânzii de politică monetară.

Pentru a descoperi modul în care dobânda cheie influenţează inflaţia şi alţi parametri economici, apăsaţi pe butonul Start *.


Moneta este un exercițiu didactic şi nu reflectă în mod automat conduita BNR cu privire la politica monetară.

* Notă: Moneta utilizează module JavaScript. Asiguraţi-vă că browser-ul dumneavoastră are opţiunea JavaScript activată. Moneta este optimizat pentru versiuni recente ale principalelor browser-e existente (Internet Explorer 9 [fără Compatibility View activat], Mozilla Firefox 13, Google Chrome 20, Opera 11, Apple Safari 5). Funcţionarea corectă sau în parametrii de performanţă nu poate fi garantată pe versiuni mai vechi ale acestor aplicaţii. Pentru o experienţă optimă, vă recomandăm să instalaţi cea mai nouă versiune a browser-ului preferat. În cazul în care întâmpinaţi probleme legate de funcţionalitate, le puteţi semnala la adresa: webmaster@bnro.ro.

* Notă: Pentru un plus de performanţă, utilizatorilor Internet Explorer (versiuni mai vechi decât 9) li se recomandă instalarea Google Chrome Frame. După instalare este necesară repornirea browser-ului.