Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 16 din 9.sep.2019
Monitorul Oficial, Partea I 748 13.sep.2019
Intrare în vigoare la 13.sep.2019
Circulara nr. 16/2019 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint cu tema 140 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Cultură Macedo-Română

Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 18 septembrie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 140 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Cultură Macedo-Română.
   Art. 2. - Caracteristicile monedei sunt următoarele:
   
Valoare nominală 10 lei
Metal argint
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Calitate proof
Cant zimţat

    Aversul monedei prezintă Statuia "Lupa Capitolina" (Lupoaica), simbol al latinităţii, adoptat şi de Societatea de Cultură Macedo-Română, şi un fragment din statutul societăţii; inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României şi anul de emisiune "2019".
    Reversul monedei prezintă portretul şi numele lui Calinic Miclescu, Mitropolit Primat şi preşedinte onorific al Societăţii de Cultură Macedo-Română, şi portretul şi numele lui V.A. Urechia, secretar, membri fondatori ai acesteia; inscripţia în arc de cerc "SOCIETATEA DE CULTURA MACEDO-ROMANA" şi anul înfiinţării societăţii "1879".
   Art. 3. - Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de certificate de autenticitate pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
   Art. 4. - Monedele din argint cu tema 140 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Cultură Macedo-Română au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
   
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 9 septembrie 2019.
    Nr. 16.