Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Ordin nr. 6 din 19.noi.2024
Monitorul Oficial, Partea I 1177 26.noi.2024
Intrare în vigoare la 1.dec.2024
Ordinul nr. 6/2024 pentru modificarea Ordinului Băncii Naţionale a României nr. 3/2022 privind regulile de sistem ale TARGET - România

Având în vedere prevederile art. 22 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale art. 404 şi 405 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, 
    în temeiul dispoziţiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004,
 
    Banca Naţională a României emite următorul ordin:
 
   Art. I. -   Anexa nr. I la Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 3/2022 privind regulile de sistem ale TARGET - România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 808 şi 808 bis din 17 august 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează: 
   1. La titlul I, articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins: 
   "
ARTICOLUL 12
Remunerarea conturilor
 
   (1) MCA, DCA şi subconturile sunt remunerate la rata prevăzută la art. 2 alin. (3) lit. (b) din Decizia (UE) 2024/1.209 a Băncii Centrale Europene (BCE/2024/11)(*). 
   (*) Decizia (UE) 2024/1.209 a Băncii Centrale Europene din 16 aprilie 2024 privind remunerarea depozitelor fără legătură cu politica monetară deţinute la băncile centrale naţionale şi la Banca Centrală Europeană (BCE/2024/11) (JO L, 2024/1209, 3.5.2024).
 
   (2) Soldurile overnight deţinute într-un cont tehnic TIPS AS sau într-un cont tehnic RTGS AS pentru procedura de decontare D a AS şi fondurile pentru garantare deţinute de infrastructurile pieţei financiare din SEE, inclusiv cele deţinute într-un cont de fonduri pentru garantare al AS, sunt remunerate la rata stabilită la art. 2 alin. (3) lit. (c) din Decizia (UE) 2024/1.209 (BCE/2024/11)." 
   2. În apendicele II punctul (2) "Condiţii pentru ofertele de compensaţie", litera (a) se modifică şi va avea următorul cuprins: 
   " (a) Un plătitor poate transmite o cerere de compensaţie pentru cheltuieli administrative şi pentru dobândă dacă, din cauza unei disfuncţionalităţi tehnice a TARGET: 
   (i) un ordin de transfer de fonduri (inclusiv către facilitatea de depozit sau către unul sau mai multe MCA-uri sau DCA-uri aparţinând participantului respectiv şi marcate în scopul îndeplinirii cerinţelor privind rezervele minime obligatorii aplicabile acestuia) nu a fost decontat în ziua de operare în care a fost acceptat sau nu a putut fi transmis; şi 
   (ii) participantul a încercat să utilizeze, dacă sunt aplicabile, măsurile de procesare în situaţii de urgenţă descrise în apendicele IV, inclusiv să solicite sprijin din partea Băncii Naţionale a României." 
   3. În apendicele II punctul (3) "Calculul compensaţiei" litera (a), punctul (ii) se modifică şi va avea următorul cuprins: 
   " (ii) compensaţia pentru dobândă se determină prin aplicarea unei rate de referinţă ce se va stabili zilnic. Această rată de referinţă este cea mai mică dintre rata dobânzii pe termen scurt la operaţiunile în euro (euroSTR) minus 20 de puncte de bază şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală, cu excepţia cazului în care cererea se referă la un ordin de transfer de fonduri către facilitatea de depozit, caz în care rata de referinţă este rata dobânzii pentru facilitatea de depozit. Rata de referinţă se aplică: 
   (1) la valoarea ordinului de transfer de fonduri, cu excepţia ordinelor de transfer de fonduri menţionate la pct. (2), nedecontat ca urmare a disfuncţionalităţii tehnice a TARGET pentru fiecare zi de disfuncţionalitate din perioada cuprinsă între data iniţierii efective a ordinului de transfer de fonduri sau data la care s-a încercat iniţierea ordinului de transfer de fonduri şi data la care ordinul de transfer de fonduri a fost sau ar fi putut fi decontat cu succes; 
   (2) în ceea ce priveşte ordinele de transfer de fonduri către unul sau mai multe MCA-uri sau DCA-uri marcate în scopul îndeplinirii cerinţelor privind rezervele minime obligatorii, menţionate la pct. (2) lit. (a), diferenţei dintre valoarea ordinului de transfer de fonduri nedecontat în ziua disfuncţionalităţii tehnice a TARGET şi suma care i-a lipsit participantului pentru îndeplinirea cerinţelor privind rezervele minime obligatorii, de la data disfuncţionalităţii până la sfârşitul perioadei de aplicare a rezervelor minime obligatorii. 
    Din valoarea oricărei compensaţii se deduc sau se comisionează, după caz, orice dobândă sau comisioane rezultate din plasarea oricăror ordine de transfer de fonduri nedecontate în depozite în cadrul Eurosistemului." 
   4. În apendicele II punctul (3) "Calculul compensaţiei" litera (b), punctul (ii) se modifică şi va avea următorul cuprins: 
   " (ii) se aplică metoda de calcul al compensaţiei pentru dobândă prevăzută la lit. (a) pct. (ii) paragraful (1), cu diferenţa că, în acest caz, compensaţia pentru dobândă se plăteşte la o rată egală cu diferenţa dintre rata dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală şi rata de referinţă şi se calculează la suma pentru care s-a recurs la facilitatea de creditare marginală ca urmare a disfuncţionalităţii tehnice a TARGET." 
   5. În apendicele II punctul (4) "Reguli de procedură", litera (c) se modifică şi va avea următorul cuprins: 
   " (c) Banca Naţională a României examinează cererile şi le înaintează BCE. Cu excepţia situaţiei în care Consiliul guvernatorilor BCE a decis altfel şi a comunicat acest lucru participanţilor, toate cererile primite sunt evaluate în cel mult 14 săptămâni de la apariţia disfuncţionalităţii tehnice a TARGET, cu excepţia cazului în care cererea se referă la ordine de transfer de fonduri către unul sau mai multe MCA-uri sau DCA-uri care aparţin participantului respectiv şi care sunt marcate în scopul îndeplinirii cerinţelor privind rezervele minime obligatorii, astfel cum se menţionează la pct. 2 lit. (a), caz în care cererile primite sunt evaluate în termen de cel mult 14 săptămâni de la încheierea perioadei de aplicare a rezervelor minime obligatorii în cursul căreia a apărut disfuncţionalitatea tehnică a TARGET." 
   6. În apendicele V, punctul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: 
   " (6) Diferitele etape ale zilei de operare TARGET şi evenimentele operaţionale semnificative relevante pentru MCA-uri, RTGS DCA-uri(*), T2S DCA-uri şi TIPS DCA-uri(**) sunt prezentate în următorul tabel:
 

Ora: Minut MCA RTGS DCA(1) T2S DCA TIPS DCA(2)
Aproximativ 18:45 (D-1) Începutul zilei de operare: modificarea datei valutei Începutul zilei de operare: modificarea datei valutei Începutul zilei de operare: modificarea datei valutei

Pregătirea decontării de pe timpul nopţii
Procesarea ordinelor de plată instant

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate către/din conturile tehnice TIPS AS

Nu se procesează transferuri de lichiditate între TIPS DCA şi alte conturi.
19:00 (D-1) Decontarea CBO Rambursarea creditării marginale

Refinanţarea depozitelor overnight

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate bazate pe reguli şi automate
Termen-limită pentru acceptarea seriilor de date CMS

Pregătirea decontării de pe timpul nopţii
19:30 (D-1) Decontarea CBO

Procesarea ordinelor programate de transfer de lichiditate

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate imediate, bazate pe reguli şi automate
Decontarea ordinelor de transfer ale AS

Procesarea ordinelor programate de transfer de lichiditate

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate imediate, bazate pe reguli şi automate
Procesarea ordinelor de plată instant

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate către/din conturile tehnice TIPS AS şi a ordinelor de transfer de lichiditate între TIPS DCA şi MCA/RTGS DCA
20:00 (D-1) Cicluri de decontare pe timpul nopţii Procesarea ordinelor de plată instant

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate către/din conturile tehnice TIPS AS şi a ordinelor de transfer de lichiditate între TIPS DCA şi alte conturi TARGET
02:30 (D) Decontarea ordinelor de transfer ale AS

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate imediate, bazate pe reguli şi automate

Procesarea ordinelor de plată interbancare şi ale clienţilor
02:30 (ziua calendaristică următoare după D-1) Fereastră nonopţională
pentru întreţinere până la ora 02:30 în zilele de operare următoare zilelor în care sistemul este închis, inclusiv
în fiecare zi de operare de luni

Fereastră opţională pentru întreţinere (dacă este necesar) între orele 03:00- 05:00 în zilele de operare TARGET
Fereastră nonopţională
pentru întreţinere până la ora 02:30 în zilele de operare următoare zilelor în care sistemul este închis, inclusiv
în fiecare zi de operare de luni

Fereastră opţională pentru întreţinere (dacă este necesar) între orele 03:00- 05:00 în zilele de operare TARGET
Fereastră nonopţională
pentru întreţinere până la ora 02:30 în zilele de operare următoare zilelor în care sistemul este închis, inclusiv în fiecare zi de operare de luni

Fereastră opţională pentru întreţinere (dacă este necesar) între orele 03:00- 05:00 în zilele de operare TARGET(3)
Procesarea ordinelor de plată instant

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate către/din conturile tehnice TIPS AS

Nu se procesează ordine de transfer de lichiditate între TIPS DCA şi alte conturi TARGET.
Momentul de redeschidere* (D) Decontarea CBO

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate imediate, bazate pe reguli şi automate
Decontarea ordinelor de transfer ale AS

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate imediate, bazate pe reguli şi automate

Procesarea ordinelor de plată interbancare şi ale clienţilor
Cicluri de decontare pe timpul nopţii Procesarea ordinelor de plată instant

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate către/din conturile tehnice TIPS AS şi a ordinelor de transfer de lichiditate între TIPS DCA şi alte conturi TARGET
05:00 (D) Tranzacţionare în cursul zilei/Decontare în timp real

Pregătirea decontării în timp real

Ferestre de decontare parţială(4)
16:00 (D) Momentul-limită pentru ordinele DvP
16:30 (D) Rambursare automată a autocolateralizării, urmată de cash sweep opţional
17:00 (D) Momentul-limită pentru ordinele de plată ale clienţilor
17:40 (D) Momentul-limită pentru operaţiunile BATM (bilaterally agreed treasury management) şi pentru CBO
17:45 (D) Momentul-limită pentru ordinele de transfer de lichiditate către T2S DCA Momentul-limită pentru primirea ordinelor de transfer de lichiditate Procesarea ordinelor de plată instant

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate către/din conturile tehnice TIPS AS şi a ordinelor de transfer de lichiditate între TIPS DCA şi MCA/RTGS DCA
Blocarea ordinelor de transfer de lichiditate de la TIPS DCA către T2S DCA. În această perioadă nu sunt procesate ordine de transfer de lichiditate între T2S DCA şi TIPS DCA.
18:00 (D) Momentul-limită pentru:
- ordine de transfer de lichiditate;
- CBO, cu excepţia facilităţilor permanente;
- modificări ale liniei de credit
Momentul-limită pentru:
- ordine de plată interbancare;
- ordine de transfer de lichiditate;
- ordine de transfer ale AS
Moment-limită FOP

Închiderea procesării decontării T2S Reciclare şi curăţare

Raportare şi extrase de cont de final de zi
Procesarea ordinelor de plată instant

Procesarea ordinelor de transfer de lichiditate către/din conturile tehnice TIPS AS. Nu se procesează ordine de transfer de lichiditate între TIPS DCA şi alte conturi.
La scurt timp după ora 18:00:

Schimbarea zilei de operare (după primirea mesajului camt.019 de la MCA/RTGS)

Poză a soldurilor TIPS DCA şi raportare de final de zi
18:15 (D) Moment-limită pentru utilizarea facilităţilor permanente Procesarea ordinelor de plată instant şi a ordinelor de transfer de lichiditate către/din conturile tehnice TIPS AS

Nu se procesează ordine de transfer de lichiditate între TIPS DCA şi alte conturi.
18:40 (D) Moment-limită pentru utilizarea creditării marginale (numai BCN)

Procesarea închiderii zilei (end-of-day)

   (1) Se aplică şi conturilor tehnice RTGS AS, subconturilor şi conturilor de fonduri pentru garantare ale AS. 
   (2) Se aplică şi conturilor tehnice TIPS AS. 
   (3) Pentru T2S DCA: în sensul ferestrei pentru întreţinere, 1 mai este considerată zi de operare. 
   (4) Ferestrele de decontare parţială au loc la 08:00, 10:00, 12:00, 14:00 şi 15:30 (sau cu 30 de minute înainte de momentul-limită DvP, oricare dintre acestea este prima).
 
    Programul de funcţionare poate fi modificat în situaţia în care sunt adoptate măsuri de asigurare a continuităţii activităţii, în conformitate cu apendicele IV. În ultima zi a perioadei de aplicare a rezervelor minime obligatorii din Eurosistem, momentele-limită 18:15, 18:40, 18:45, 19:00 şi 19:30 pentru MCA şi RTGS DCA (precum şi conturile tehnice RTGS AS şi subconturile şi conturile de fonduri pentru garantare ale AS) au loc cu 15 minute mai târziu. 
    Lista notelor şi a abrevierilor la prezentul tabel: 
   * Timpul de redeschidere: poate varia în funcţie de situaţie. Informaţiile sunt furnizate de operator. 
    (D-1): ziua de operare anterioară 
    (D) : zi de operare = data valutei 
    CMS: sistemul de gestionare a colateralului 
    Instrucţiuni DvP: instrucţiuni de livrare contra plată 
   (*) Se aplică şi conturilor tehnice RTGS AS, subconturilor şi conturilor de fonduri pentru garantare ale AS. 
   (**) Se aplică şi conturilor tehnice TIPS AS." 
   7. În apendicele VI secţiunea 6 "Comisioane pentru titularii de TIPS DCA" şi secţiunea 7 "Comisioane pentru AS care utilizează procedura de decontare TIPS AS" se modifică şi vor avea următorul cuprins: 
   " 6. COMISIOANE PENTRU TITULARII DE TIPS DCA 
    Comisioanele pentru operarea TIPS DCA se percep după cum urmează: 
   (a) pentru fiecare TIPS DCA se percepe titularului de TIPS DCA un comision fix lunar de 800 EUR. Acest comision fix include un BIC al cărui titular este o entitate adresabilă în TIPS şi care este desemnat pentru utilizarea de către titularul de TIPS DCA; 
   (b) pentru fiecare entitate adresabilă suplimentară desemnată de titularul de TIPS DCA, până la un maximum de 50 de entităţi adresabile, se percepe un comision fix lunar de 20 EUR titularului de TIPS DCA care efectuează desemnarea acestora. Nu se percepe comision pentru nicio altă entitate adresabilă suplimentară desemnată; 
   (c) pentru fiecare ordin de plată instant sau răspuns pozitiv la solicitarea de returnare acceptat de Banca Naţională a României, astfel cum se prevede la art. 17 din titlul I, se percepe un comision de 0,001 EUR atât titularului de TIPS DCA care urmează să fie debitat, cât şi titularului de TIPS DCA sau cont tehnic TIPS AS care urmează să fie creditat, indiferent dacă ordinul de plată instant sau răspunsul pozitiv la o solicitare de returnare se decontează sau nu; 
   (d) nu se percep comisioane pentru ordinele de transfer de lichiditate din TIPS DCA către MCA, RTGS DCA, subconturi, conturi de depozit overnight, conturi tehnice TIPS AS sau T2S DCA. 
   7. COMISIOANE PENTRU AS CARE UTILIZEAZĂ PROCEDURA DE DECONTARE TIPS AS 
    Comisioanele pentru utilizarea de către un AS a procedurii de decontare TIPS AS se percep după cum urmează: 
   (a) pentru fiecare cont tehnic TIPS AS se percepe un comision fix lunar de 3.000 EUR titularului de cont tehnic TIPS AS; 
   (b) pentru fiecare entitate adresabilă desemnată de titularul de cont tehnic TIPS AS, până la un maximum de 50 de entităţi adresabile, se percepe un comision fix lunar de 20 EUR titularului de cont tehnic TIPS AS care efectuează desemnarea. Nu se percepe comision pentru nicio altă entitate adresabilă suplimentară desemnată; 
   (c) pentru fiecare ordin de plată instant sau răspuns pozitiv la o solicitare de returnare acceptat de Banca Naţională a României, astfel cum se prevede la art. 17 din titlul I, se percepe un comision de 0,001 EUR atât titularului de cont tehnic TIPS AS care urmează să fie debitat, cât şi titularului de cont tehnic TIPS AS sau TIPS DCA care urmează să fie creditat, indiferent dacă ordinul de plată instant sau răspunsul pozitiv la o solicitare de returnare se decontează; 
   (d) nu se percep comisioane pentru ordinele de transfer de lichiditate din conturile tehnice TIPS AS către TIPS DCA; 
   (e) în plus faţă de comisioanele prevăzute mai sus, fiecare AS este supus unui comision lunar bazat pe volumul brut subiacent de plăţi instant, plăţi aproape instant şi răspunsuri pozitive la solicitările de returnare decontate pe platforma proprie a AS şi permise de poziţiile prefinanţate din contul tehnic TIPS AS. Pentru fiecare lună, fiecare AS raportează volumul brut subiacent al plăţilor sale instant decontate, al răspunsurilor pozitive la solicitarea de returnare decontate şi al plăţilor aproape instant decontate, rotunjit în minus la cea mai apropiată valoare de zeci de mii, cel târziu până în a treia zi de operare din luna următoare. Volumul brut subiacent raportat este aplicat de către Banca Naţională a României pentru a calcula comisionul unitar pe plată instant decontată, plată aproape instant sau răspuns pozitiv la o solicitare de returnare decontat pentru luna anterioară conform tabelului următor:

 

Volum brut subiacent raportat
De la Până la Comision unitar
0 10.000.000 0,00040 EUR
10.000.001 25.000.000 0,00030 EUR
25.000.001 100.000.000 0,00020 EUR
100.000.001 0,00015 EUR"

   Art. II. -   Anexa nr. III la Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 3/2022 privind regulile de sistem ale TARGET - România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 808 şi 808 bis din 17 august 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează: 
   1. La articolul 1, punctul (11) se modifică şi va avea următorul cuprins: 
   " (11). «sucursală» (branch) înseamnă o sucursală în sensul art. 4 alin. (1) pct. (17) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului (*) sau al art. 4 alin. (1) pct. (30) din Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (**), cu excepţia cazurilor menţionate la art. 9 alin. (8) din Orientarea BCE/2022/8; 
   (*) Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).  
   (**) Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 mai 2014 privind pieţele instrumentelor financiare şi de modificare a Directivei 2002/92/CE şi a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349). " 
   2. La articolul 1, punctul (42) se modifică şi va avea următorul cuprins: 
   " (42). «plată aproape instant» (near instant payments) înseamnă un ordin de transfer de fonduri care respectă Standardul NL al Consiliului European al Plăţilor pentru servicii suplimentare opţionale pentru operaţiunile de transfer credit SEPA [SEPA Credit Transfer Additional Optional Services (SCT AOS) NL Standard] pentru procesarea instant a transferurilor de credit SEPA sau schema de transfer credit instant SEPA One-Leg Out (OCT Inst) a Consiliului European al Plăţilor [SEPA One-Leg Out Instant Credit Transfer (OCT Inst) Scheme];". 
   Art. III. -   Prezentul ordin intră în vigoare la data de 1 decembrie 2024. 
   Art. IV. -   Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I