Un alt fel de tezaur: Campionii României

Expoziție temporară


Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice de către sportivii români, Muzeul Băncii Naționale a României organizează în perioada iunie – decembrie 2024 expoziția Un alt fel de tezaur: Campionii României.

Gândită ca o incursiune în istoria olimpismului românesc și organizată în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și în colaborare cu Muzeul Sportului, expoziția surprinde unele dintre cele mai importante momente din istoria sportului de la noi. Astfel, vizitatorii vor avea prilejul să afle informații despre cucerirea primei medalii olimpice obținută în anul 1924 de către reprezentativa de rugby a României și să admire exponate unice în legătură cu această performanță.

În cadrul discursului expozițional sunt prezentate majoritatea probelor olimpice la care sportivii români au fost medaliați de-a lungul timpului, prin intermediul medaliilor si diplomelor câștigate de aceștia, dar și prin prezentarea unora dintre echipamentele pe care campionii le-au utilizat. Sunt, astfel, prezente medalii câștigate de Henri Rang, Iosif Sârbu, Leon Rotman, Dumitru Pârvulescu, Maria Vicol, Gheorghe Fiat, Aurel Vernescu, Gheorghe Berceanu, Cornelia Sideri, Ivan Patzaichin, Alina Dumitru, Dorel Simion, Maricica Puică, Doina Melinte, Gabriela Szabo, Constantina Diță, Iolanda Balaș, Laura Badea, Vilmoș Szabo, Reka Lazăr-Szabo, Mihai Covaliu, Ana-Maria Brânză, Simona Gherman, Horia Tecău, Florin Mergea, Beatrice Câșlaru, Corneliu Ion, Sorin Babii, Violeta Beclea, Marian Oprea, Ionela Târlea, Aneta Pătrășcoiu, Costică Olaru, Elisabeta Lipă, Veronica Cochela, Doina Ignat, Georgeta Andrunache, Claudia Grigorescu, Ioan Pop, Rareș Dumitrescu, Nicu Vlad, Traian Cihărean, Marius Căta-Chițiga, Cristian Gațu, Ștefan Birtalan și Constantina Diță.

O secțiune specială este dedicată gimnasticii artistice, proba la care reprezentanții României au obținut cele mai multe medalii de-a lungul timpului. Plecând de la medalia de aur obținută de Nadia Comăneci la proba de individual compus în anul 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal, discursul expozițional integrează medalii și echipamente aparținând Laviniei Miloșevici, Simonei Amânar, Andreei Răducan, Sandrei Izbașa, Cătălinei Ponor, Larisei Iordache, Marius Urzică și Marian Drăgulescu, precum și legendarilor antrenori Octavian Bellu și Mariana Bitang.

Expoziția este realizată în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și în colaborare cu Muzeul Sportului și poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.