Inaugurarea sediului Sucursalei Regionale BNR Constanţa

125 de activitate a băncii centrale în Constanța


În data de 18 martie 2019, la Constanța au avut loc manifestările ocazionate de inaugurarea sediului Sucursalei Regionale BNR Constanţa, la care au participat membri ai Consiliului de Administrație al BNR, reprezentanți ai Băncii Naționale a României, oficiali locali, membri ai comunității academice, financiare și ai mass media.

Evenimentul a debutat cu un moment festiv susţinut de către studenţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” acompaniați de Fanfara Militară a Forțelor Navale.

Ulterior, la sediul Universității Maritime Constanța, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat în cadrul unui discurs, parcursul istoric al funcționării băncii centrale în orașul de la malul Mării Negre, precum și preocuparea permanentă a BNR pentru conservarea și îmbogățirea patrimoniului cultural național.


"Astfel de bijuterii arhitecturale trebuie conservate și valorizate. Reabilitarea sediului BNR din Constanța, aflat în proprietatea noastră de peste 85 de ani, s-a integrat acestei viziuni instituționale asupra patrimoniului imobil. Redeschiderea acestui sediu în primăvara în care se împlinesc 125 de ani de la primele operațiuni ale BNR în Dobrogea nu poate să fie decât o fericită coincidență. Așadar, construind, de aproape 140 de ani, clădiri reprezentative în București și în cele mai importante orașe ale țării, dar şi ȋn străinătate, din fondurile proprii, Banca Națională a României n-a edificat doar pentru sine însăși, ci și-a adus o contribuție notabilă la îmbogățirea patrimoniului cultural național, pentru conservarea căruia în ultimul sfert de veac a făcut neîntrerupte eforturi."

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României

În cadrul evenimentului au mai susținut alocuțiuni:

  • Dumitru Jeacă, Prefectul judeţului Constanţa
  • Decebal Făgădău, Primarul municipiului Constanţa
  • Ioan Dănuț Jugănaru, Directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța


Actualul sediu al Sucursalei Regionale BNR Constanța, fostul Hotel Mercur, a intrat în proprietatea Băncii Naționale a României cu mai bine de 85 de ani în urmă. Ca urmare a preocupării Băncii Naționale a României de a-și conserva patrimoniul imobiliar, - o parte semnificativă a patrimoniului național -, reabilitarea acestui sediu a fost finalizată în anul 2018.

Evenimentul marchează totodată reinaugurarea acestei clădiri ca sediu al Sucursalei Regionale Constanța, în anul în care se împlinesc 125 de ani de activitate a băncii centrale în cel mai important oraș din Dobrogea, poarta de intrare în România dinspre mare.

O scurtă istorie a clădirilor în care banca centrală din Constanța și-a desfășurat activitatea o puteți este prezentată aici.