Guvernatorul BNR în Academia Înţelepţilor din Spania


 

La Barcelona, la 24 noiembrie 2009, în cadrul unei ceremonii, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a devenit membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor. Preşedintele Academiei, excelenţa sa domnul Josep Casajuana, şi-a exprimat satisfacţia pentru că unei înalte personalităţi a României, membru al Academiei Române, guvernator al Băncii Naţionale, i se deschid uşile unei instituţii de elită a Spaniei şi a Europei. Răspunzând, domnul Mugur Isărescu a spus: „Mulţumindu-vă, Excelenţa Voastră Domnule Preşedinte, pentru onoarea de a-mi susţine intrarea într-una dintre cele mai respectabile instituţii regale din Spania – continuatoare a celebrei Adunări a celor 100 de Înţelepţi ai Spaniei – vreau să vă asigur de sentimentele mele de adâncă gratitudine şi, totodată, de dorinţa mea de a contribui, prin toate eforturile, la realizarea înaltelor scopuri ale acestei instituţii de notorietate pe plan internaţional. Mulţumesc Excelenţelor Voastre, Domnilor Academicieni, pentru generoasa primire şi sper să merit o asemenea mare onoare.”

În cadrul ceremoniei, Academicianul Mugur Isărescu a prezentat disertaţia intitulată „Finanţarea dezechilibrului extern şi ajustarea macroeconomică în condiţiile crizei financiare. Cazul României”. Referindu-se la condiţiile ţării noastre, guvernatorul BNR a precizat că unele ajustări ar fi fost foarte dureroase fără asistenţă financiară externă. „ În acest context, a adăugat Academicianul Mugur Isărescu, acordurile cu UE şi cu FMI au furnizat două elemente esenţiale pentru economia românească: acoperirea deficitului de finanţare externă şi credibilitatea”.

În urmă cu un an, la Barcelona, guvernatorul BNR devenise membru corespondent al Academiei Regale de Ştiinţe Economice şi Financiare. Şi iată că, acum, tot la Barcelona, Academia Regală a Doctorilor – instituţie datând din 1533, devenită printr-o lege din 1857 Consiliul Înţelepţilor, iar din 1989 primind titlul de Reial Academia de Doctors – îl admite ca membru corespondent. Academia are 100 de academicieni şi 50 de membri corespondenţi. Preşedinte de onoare este M.S. Regele Juan Carlos I. Academicienii şi membrii corespondenţi sunt cuprinşi în cinci secţiuni: Ştiinţele Sănătăţii, Ştiinţele Sociale, Ştiinţele Umaniste, Ştiinţele Experimentale şi Ştiinţele Tehnologice. În cadrul ceremoniei, preşedintele Academiei Regale de Ştiinţe Economice şi Financiare, Gil Aluja, care este şi vicepreşedinte al Academiei Regale a Doctorilor, a subliniat că „domnul Mugur Isărescu este unica personalitate din străinătate admisă în două academii spaniole.”