Discursul domnului acad. Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR

cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara, 3 aprilie 2023


Domnule Rector Marilen Pirtea,
Domnilor Rectori,
Onorați reprezentanți ai autorităților,
Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor,

Pentru Universitatea de Vest din Timișoara am sentimente speciale, dovadă că am răspuns invitației de a ține cursuri aici cu peste două decenii în urmă.

Mă simt ca acasă în Timișoara Universitară!

Sunt mai mult decât recunoscător generozității Almei Mater Timisiensis pentru că m-a distins cu demnitatea de Doctor Honoris Cauza.

De aceea regret enorm că nu pot fi acum alături de dumneavoastră, dar vă asigur că trăiesc deplin bucuria acestui eveniment de excepție. Vă trimit moneda special realizată de către Banca Națională a României cu acest prilej aniversar:„Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. De altfel BNR onorează acest eveniment timișorean, cu semnificații naționale și europene, și prin intermediul expoziției „România și Uniunea Europeană – 15 ani împreună” găzduită de sucursala băncii.

Am satisfacția că Universitatea de Vest din Timișoara și Alianța Timișoara Universitară au găsit de cuviință să cinstească pe toții fii lor indiferent unde se află pe glob.

Pentru toți, noi cei prezenți aici și pentru cei care trăiesc și muncesc oriunde în lume azi, Universitatea și Timișoara Universitară reprezintă „capitala” identității noastre.

Fie ca acest moment să ne fortifice voința de a răspunde oricând chemării Universităților pentru a cinsti cu fapte generozitatea lor de a ne fi hrănit spiritul în anii tinereții.

Dragi prieteni,

Capitală a culturii europene, ceea ce este Timișoara în acest an, are o „capitală” strălucitoare în Alianța Universitară a municipiului.

Este un motiv de mândrie să faci parte din acest univers academic, dar și o mare responsabilitate pentru a fi mereu la înălțimea cerințelor lui. Și cei care muncim în țară, și cei care muncesc în străinătate, noi toți, avem datoria de a susține performanțele mediului academic timișorean, pentru a îi duce faima oriunde în lume. Îmi place să cred că ne vom motiva și de acum înainte să dăm tot ce am învățat în școală pentru propășirea României.

Proba deplină a formării profesionale o dăm mereu pentru a reuși ca economia României să facă față provocărilor nu tocmai simple ale timpului prezent.

Instituția pe care o conduc, Banca Națională a României, se află în prima linie a asigurării condițiilor pentru a gestiona riscurile sistemice, în situația complicată a economiei globale. Facem aceasta cu conștiința că doar așa răspundem peste timp generozității universităților noastre de a ne fi inițiat în a ști cum se fac lucrurile pentru binele oamenilor.

Sunt încrezător că acest eveniment ne va încărca pe toți cu energia necesară pentru a merge mai departe pe calea începută.

La mulți ani!