Discurs în cadrul videoconferinţei ocazionate de reuniunea anuală a Consiliului de administraţie al Center of Excellence in Finance

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Versiune tradusă din limba engleză

Stimați miniștri și guvernatori,

Onorați colegi,

Distinși membri ai echipei,

Îmi face o deosebită plăcere să mă întâlnesc cu dumneavoastră astăzi virtual și, în același timp, sunt recunoscător că, în ciuda acestei perioade fără precedent, suntem capabili să continuăm activitatea în cadrul organizației noastre. Aș dori să le mulțumesc gazdelor noastre că au făcut posibilă această întâlnire virtuală. Permiteți-mi vă rog să-l felicit pe dragul meu prieten, guvernatorul Radoje Zugic, și pe colegii de la banca centrală a Muntenegrului pentru președinția rotativă de succes a Consiliului de administrație al Centrului de Excelență în Finanțe (Center of Excellence in Finance), un centru de cunoștințe pentru regiune.

Sunt onorat să preiau președinția Consiliului de administrație al Centrului de Excelență în Finanțe și să lucrez împreună cu dumneavoastră pentru a găsi cele mai bune, cuprinzătoare și coordonate pachete de măsuri pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei de COVID-19 și să continuăm activitățile centrului nostru.

Am speranța că omenirea va deveni mai puternică după o astfel de criză și istoria este mărturia noastră că băncile centrale și ministerele de finanțe și-au exercitat întotdeauna funcțiile depline în cadrul mandatului de a sprijini țările și oamenii să depășească efectele economice ale războaielor, catastrofelor și dezastrelor. Prezentul nu face excepție. Cooperarea remarcabilă din cadrul Centrului de Excelență în Finanțe reprezintă o dovadă pentru aprofundarea angajamentelor noastre care ne unește pe toți.

Cooperarea fructuoasă dintre Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice din România și Centrul de Excelență în Finanțe a sporit cunoștințele oficialilor de finanțe din țara noastră (prin învățare). Capacitatea Centrului de Excelență în Finanțe de a înțelege provocările regionale și de a le răspunde, precum și concentrarea asupra specificul țărilor pentru implementare, reprezintă factorii cheie de succes ai Centrului de Excelență în Finanțe și vom continua să ne concentrăm pe aceste valori.

Sunt încrezător că acolo unde apar provocări, acestea sunt însoțite de oportunități. Vremurile actuale reprezintă un test de amploare pentru țările noastre și pentru sistemul financiar global. Cu toții ne confruntăm cu provocări semnificative, iar împărtășirea de soluții specifice și rezultatul acestora, în cadrul acestui forum, este de un real ajutor și util pentru noi toți.

Într-o notă mai pozitivă, pot afirma cu mândrie că în acest an Banca Națională a României celebrează 140 de ani de la înființare – fiind cea de-a 16-a bancă centrală din lume, în ordine cronologică după momentul înființării.

Vă rog să primiți, în numele Băncii Naționale a României, precum și în nume personal, cele mai bune urări pentru dumneavoastră și pentru colegii din fiecare dintre instituțiile dumneavoastră prestigioase. Sper să ne revedem din nou, cu sănătate și optimism, la următoarea reuniune anuală a Consiliului de administrație al Centrului de Excelență în Finanțe, la București.


Reuniune organizată în format videoconferință, 11 iunie 2020.