Vernisajul expoziției temporare „100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia”

Expoziție realizată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române


Luni, 31 octombrie 2022, Banca Națională a României a găzduit vernisajul expoziției temporare 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia, realizată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. Cu această ocazie, a avut loc și evenimentul de lansare în circuitul numismatic a monedelor jubiliare dedicate împlinirii unui secol de la ceremonia încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari.

 

La ceremonie au participat Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu, precum și reprezentanți de seamă ai Casei Regale, respectiv ai băncii centrale. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a susținut un discurs în deschiderea evenimentului, aducând în atenție contextul istoric al încoronării celor doi suverani, moment prin care s-a marcat, în mod simbolic, încheierea procesului de realizare a statului român unitar. Totodată, Mugur Isărescu a prezentat filmul evenimentelor prilejuite de ceremoniile încoronării, care au debutat pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia și au continuat apoi la București, unde perechea regală a asistat, după ce a fost întâmpinată cu entuziasm de locuitorii capitalei, la defilarea unei procesiuni alegorice care a reprodus principalele scene ale istoriei naţionale (prezentare suport în susținerea discursului).

 

În continuare, Alteța Sa Regală Principele Radu și-a exprimat recunoștința pentru momentul evocator pe care Banca Națională a României l-a organizat cu ocazia centenarului încoronării. De asemenea, acesta a amintit de contribuția Familiei Regale în dezvoltarea statului român modern din ultimul secol și jumătate, evidențiind importanța promulgării actelor constituționale din 1866 și 1923 în formarea țării noastre ca națiune europeană.

 

Nu în ultimul rând, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a transmis un mesaj special cu ocazia acestui eveniment, în care a discutat despre simbolurile monarhiei (mantalele, sceptrul și coroanele suveranilor), precum și despre semnificația ceremoniei încoronării din punct de vedere istoric.

 

Cu prilejul aceluiași eveniment, a fost prezentat și albumul „Încoronarea Regelului Ferdinand și a reginei Maria, 15-17 octombrie 1922”, editat de Arhivele Naționale ale României.

Expoziția temporară 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a fost organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Muzeul Național Peleș, Arhivele Naționale ale României și Casa memorială Costin Petrescu și va fi deschisă pentru vizitare până la sfârșitul lunii martie 2023.

Galerie