Discurs în deschiderea videoconferinței Coordonatorilor Center for Excellence in Finance

Leonardo Badea, viceguvernator BNR


Distinși coordonatori și membri ai echipei CEF,
Stimați colegi,

Ar fi fost o mare plăcere să vă urăm ”bun venit” tuturor la București, la Reuniunea Coordonatorilor CEF 2020, pentru a face schimb de idei despre bunele practici în managementul strategic al resurselor umane și a împărtăși experiențe în construcția și consolidarea programului de învățare și dezvoltare. În schimb, pandemia ne-a condus în afara zonei noastre de confort și ne-a stimulat capacitatea de adaptare, prin transformarea reuniunii noastre într-o serie de evenimente online. Astăzi se desfășoară prima noastră videoconferință dintr-o serie de patru evenimente virtuale interactive planificate să ne ajute la realizarea schimbului de expertiză și la extinderea rolului CEF drept centru regional de formare profesională.

Vă rog sa îmi permiteți să exprim aprecierea noastră pentru activitatea și eforturile dumneavoastră remarcabile, fiind impresionați de rezultatele programului de formare profesională și calea către obținerea acestor rezultate. Președinția României la Consiliul de administrație al CEF își manifestă recunoștința pentru rezultatele dumneavoastră excepționale în contextul acestor vremuri provocatoare și fără precedent.

În calitate de coordonatori ai activităților Centrului de Excelență în Finanțe, ați ghidat tranziția activităților desfășurate în sălile de curs către mediul online, în campusul de învățare digitală. Cea de-a 14-a reuniune a Consiliului de administrație al CEF, desfășurată prin corespondență, tocmai s-a încheiat, iar rezultatele formării și dezvoltării profesionale sunt impresionante. Aceste rezultate reflectă eforturile, pasiunea și convingerea pe care le-ați depus în activitatea dumneavoastră. Munca dumneavoastră este despre oameni, despre aspirații și credința că prin dedicare față de procesul de învățare, putem crea experiențe de formare profesională memorabile și cunoștințe pe termen lung.

Programul de formare profesională al CEF pentru 2021-2022 este și mai ambițios. Acesta cuprinde multe ”activități pe diferite arii tematice de interes și modalități de învățare, precum și guvernanța și evenimente de conștientizare”, în contextul provocărilor incertitudinilor legate de evoluția pandemiei actuale. Mai mult ca niciodată, este nevoie să aducem procesul de învățare și dezvoltare mai aproape de beneficiarii programelor de formare profesională, să depunem toate eforturile să promovăm accesibilitatea, fiind conștienți de nevoia dependenței de tehnologie în condițiile confruntării cu riscuri crescute privind securitatea cibernetică, ce pot afecta activitățile online.

Astăzi exprimăm admirația noastră și recunoașterea pentru eforturile dumneavoastră de a facilita și de a îmbunătăți studiul individual al participanților la Programul de formare al CEF, transformând teoria în practica zilnică, pentru a avansa învățarea experiențială și a face diferența pentru instituția și țara pe care o reprezintă. Regândirea strategiilor și redefinirea soluțiilor adecvate pentru un nou cadru care să fie potrivit conținutului de formare profesională online și off-line necesită implicarea leadership-ului pentru realizările viitoare.

În 1848, un vizionar în educație publică, Horace Mann, nota în eseul său despre ”Educație și inechitatea socială” că ”educația, pe de altă parte, dincolo de oricare alte instrumente de origine umană, reprezintă marele factor egalizator al condiției umane, roata de balans al mecanismului social”. Punerea programelor de formare în centrul strategiei CEF pentru procesele de învățare și dezvoltare și pentru abilitățile dobândite pe viață, implică expansiunea masivă a învățării online – schimbări viitoare către mediul digital, inclusiv pentru training-ul de dezvoltare profesională. De aceea, se obțin rezultate prin acordarea atenției către dezvoltarea strategică a resurselor umane și printr-o echipă dedicată în acest domeniu. CEF monitorizează cu atenție resursele dedicate partajării formării profesionale și cunoștințelor, ca acceleratori ai dezvoltării individuale și instituționale.

În numele Băncii Naționale a României, vă adresez invitația de a discuta despre managementul strategic al resurselor umane și despre cum programul de formare profesională al CEF poate să contribuie la dezvoltarea oamenilor. Vă doresc tuturor un dialog fructuos și benefic, precum și pentru toate evenimentele online viitoare din seria Reuniunii Coordonatorilor CEF 2020.

Vă rog să acceptați expresia celor mai bune urări de sănătate, precum și sincerele noastre felicitări pentru rezultatele dumneavoastră deosebite!

București,
30 septembrie 2020