Ioan Bibicescu


Având studii juridice la Bucureşti şi Paris, Ioan G. Bibicescu a desfăşurat o stralucită activitate publicistică în redacţia ziarului "Românul", sub îndrumarea lui C.A. Rosetti.

În slujba Băncii Naţionale a României s-a aflat din 1895, când a fost numit director. A condus această instituţie în calitate de viceguvernator 21.02.1914 - 11.12.1916 şi de guvernator 11.12.1916 - 31.12.1921.

Epoca a fost una a marilor încercări atât pentru ţară, cât şi pentru institutul de emisiune:

  • B.N.R. a sprijinit financiar statul pentru susţinerea efortului militar al armatei române
  • Toamna anului 1916, sediul central al Băncii a fost evacuat la Iaşi
  • În decembrie 1916, sub ameninţarea ocupaţiei străine, Tezaurul B.N.R. a fost transportat la Moscova, dar numai dupa ce a fost obţinută aprobarea guvernului român, iar guvernul imperial rus şi-a asumat în scris răspunderea pentru securitatea transportului, a depozitării şi a readucerii sale în România. Transportul a fost însoţit de Theodor Capitanovici, Anghel Saligny şi M.Z. Demetrescu
  • August 1917, a doua parte a tezaurului B.N.R. a fost evacuată la Moscova

După încheierea războiului mondial şi realizarea Marii Unirii, Banca Naţională a României:

  • Şi-a extins activitatea la nivelul întregii ţări
  • S-a implicat în procesul de unificare monetară prin retragerea din circulaţie a rublelor, coroanelor şi bancnotelor emise de Banca Generală în teritoriile ocupate de armatele germane în timpul războiului

După încheierea mandatului său, Ioan G. Bibicescu a rămas printre conducătorii institutului de emisiune în calitate de director, pâna la dispariţia sa în 1924. Datorită meritelor sale, Consiliul General al B.N.R. i-a acordat titlul de guvernator onorific.