Expoziția temporară „România și Uniunea Europeană – identitate și valori comune”


Sucursala Regională Timiș a Băncii Naționale a României găzduiește până la finalul lunii decembrie 2023 expoziția temporară „România și Uniunea Europeană – identitate și valori comune”, în contextul evenimentelor organizate în acest an sub egida “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”.

Realizată cu sprijinul ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene în România, expoziția le propune vizitatorilor o călătorie imaginară prin toate statele membre ale Uniunii Europene, prin intermediul unor obiecte simbolice, având ca scop nu doar evidențierea parcursului european al României, ci și celebrarea diversității și coeziunii Uniunii Europene. Astfel, conceptul vizual reunește, într-un discurs inedit, exponate generale reprezentative pentru civilizația europeană.

Totodată, vizitatorii pot admira copia certificată a Tratatului de aderare a României la UE, precum și monedele și bancnotele naționale ale statelor din cadrul Uniunii Europene din colecția Băncii Naționale a României. Cu totul inedită este expunerea, pentru prima dată în România, a unor monede euro cu caracter jubiliar, aparținând colecției Val Iacob.

Inaugurarea expoziției a avut loc la sfârșitul anului 2022, la sediul central al BNR, în prezența Ambasadorilor din statele membre ale Uniunii Europene în România, a Șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România și a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României. Aceasta a fost găzduită în Galeria Guvernatorilor din Palatul Vechi al BNR și a fost deschisă pentru vizitare până la sfârșitul lunii martie 2023.

Cei care nu au reușit să o viziteze la București vor avea ocazia să descopere, la sediul Sucursalei Regionale Timiș a BNR, o parte din istoria și civilizația celor 27 de țări membre, precum și povestea aderării României la UE.

Expoziția poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite în zilele de marți, orele 10:00-12:00 și joi, orele 13:00-15:00, în urma unei programări prealabile sau prin transmiterea unui e-mail la adresa educatieBNRTimis@bnro.ro.

Vă așteptăm la Timișoara!