Eveniment aniversar 144 de ani de la înființarea BNR și celebrarea Anului Avram Iancu


Banca Națională a României a găzduit, în 17 aprilie 2024, evenimentul aniversar dedicat împlinirii a 144 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României și celebrării Anului Avram Iancu.

În deschiderea evenimentului, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a vorbit despre momentele de început ale instituției și câteva repere care au marcat istoria de 144 de ani a Băncii Naționale a României. A fost menționat aportul adus modernizării societății românești, precum și sacrificiile BNR, printre care confiscarea rezervei de aur de către puterea bolșevică, fiind expuse și demersurile pe care instituția le face în prezent pentru recuperarea Tezaurului de la Moscova. Totodată a fost anunțată emiterea, în cadrului programului numismatic al BNR, a trei monede, destinate colecționării, cu tema „200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”.

Evenimentul a continuat cu prelegerea academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, pe tema celebrării Anului Avram Iancu și cu vernisarea expoziției dedicate eroului național.

Video (rezumat)


 
 

11:00 - 12:00

12:00 12:30

  • Vernisarea expoziției cu tema Avram Iancu. Omul. Eroul. Legenda. 200 de ani de la naștere

12:30 – 13:15

  • Concert de cântece patriotice susținut de către Grupul Psaltic Tronos