Discurs în deschiderea conferinței privind găzduirea de către Muzeul BNR a sculpturii „Cumințenia Pământului”

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, 15 iunie 2016, București


Doamnă ministru,
Doamnelor şi domnilor,

La invitaţia Ministerului Culturii de a se alătura campaniei de subscripţie publică, Banca Naţională a răspuns favorabil şi găzduieşte sculptura lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului” în Muzeul Băncii Naţionale a României.

Acesta este un gest de normalitate pentru Banca Naţională, să expună un tezaur al culturii româneşti în tezaurul naţional al ţării, întrucât de-a lungul celor aproape 140 de ani de istorie, începând de la Eugeniu Carada şi până în zilele noastre, banca centrală a sprijinit şi promovat constant cultura românească.

Un fapt mai puţin cunoscut şi inedit este legătura lui Brâncuşi cu Banca Naţională. Profesorul lui Brâncuşi de la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, sculptorul Ion Georgescu, a realizat două dintre cele patru statui care decorează faţada Palatului Vechi dinspre strada Lipscani. Este vorba despre zeiţele agriculturii şi justiţiei, Ceres şi Themis.

Putem spune astfel că astăzi lucrarea marelui Brâncuşi se întoarce în spaţiul la care şi-a adus contribuţia şi profesorul său.

Credem că participarea Băncii Naţionale în acest proiect, prin găzduirea şi organizarea expoziţiei „Cuminţenia Pământului”, va da ocazia unui număr mare de vizitatori să cunoască valori culturale naţionale unicat pe care le pot vedea doar în spaţiile Muzeului Băncii Naţionale.


15 iunie 2016