Discurs în cadrul vernisajului expoziției cu tema „Cele două fețe ale monedei: mijloace de tranzacționare - capodopere de artă”

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Excelența Voastră Doamnă Ambasador al Republicii Elene în România,
Domnule Președinte Vasileios Rapanos,
Domnule Vassilios Psaltis,
Domnule Lazaros Papagaryfallou,
Domnule Sergiu Oprescu,
Distins auditoriu,

Astăzi suntem obișnuiți să privim banii doar din perspectiva utilității lor imediate, lucru firesc într-o societate și într-un timp în care transformările sunt aproape cotidiene și în care totul se întâmplă cu rapiditate. Dezbaterile referitoare la moneda digitală, de exemplu, sunt la ordinea zilei, preocupă tinerii, dar sunt și în atenția băncilor centrale. În toată această mare de informații nu mai știm sau suntem într-o foarte mică măsură conștienți de modul în care banii au apărut, cum au fost adoptați ca mijloc de schimb sau de tezaurizare la nivelul întregii lumi și au ajuns să fie una dintre preocupările importante ale oamenilor, indiferent de epocă istorică sau zonă geografică.

Avem astăzi șansa de a face o incursiune în istoria banilor. Dar și în cea a Greciei antice. Prin intermediul celor 100 de piese pe care Alpha Bank le expune la Muzeul Băncii Naționale a României, vizitatorii vor putea face o călătorie imaginară în fascinantul leagăn al civilizației europene.

Înființată acum 50 de ani prin eforturile și pasiunile regretatului Yannis Costapoulos, președintele și fondatorul Alpha Bank, colecția numismatică prezentă de astăzi în România este considerată de specialiști a fi una dintre cele mai importante din lume. În memoria mea efectivă și afectivă Yannis Costapoulos a rămas o personalitate care, printre multe alte calități, avea harul pionieratului. El este primul bancher străin care a investit în țara noastră. Păstrez la loc de cinste fotografia inaugurării, împreună cu domnia sa, a sediului primei bănci cu capital străin din România.

Expoziția Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb - Capodopere ale artei marchează o premieră în istoria Muzeului Băncii Naționale a României: este prima noastră expoziție realizată cu un partener străin. Timp de o jumătate de an, începând de astăzi și până la începutul lunii martie anul viitor, muzeul nostru are bucuria de a găzdui cele mai rare și valoroase monede ale omenirii, care fac parte din colecția numismatică a Alpha Bank, considerată de către specialiști a fi una dintre cele mai importante din lume.

Pentru prima dată în România, publicul va putea admira primele monede emise, sau mai bine spus „bătute” vreodată. Hekta, realizată din electrum, un aliaj natural din aur și argint, bătută în Asia Mică - Ionia sau Lidia - între 630 și 600 î.Hr; staterii - celebrele monede ale regelui Cresus, din aur și argint, o jumătate de secol mai târziu. Totodată, vizitatorii vor pătrunde și în universul primelor monede emise de Egina, Corint și Atena și vor putea urmări expansiunea monetară la nivelul continentului, datorată atât coloniilor grecești, cât și rutelor comerciale pe care grecii le-au dominat timp de secole.

Au existat epoci istorice în care moneda a fost unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare. Greu sau, poate, imposibil de crezut pentru unii, mica piesă din metal a îndeplinit în Antichitate un rol comparabil cu cel al rețelelor sociale de astăzi. Pe cele două fețe ale unei monede, grecii au reprezentat, din cele mai vechi timpuri, zei și eroi, lideri și evenimente istorice, elemente din natură și monumente de arhitectură, chiar și concepte sau idei – și aș putea să exemplific aici cu reprezentările victoriei, destinului sau prosperității – toate fiind un izvor de primă mână pentru cunoașterea lumii antice. Dar poate că cele mai fascinante monede expuse sunt cele pe care sunt reprezentate figurile mitologiei grecești, din celebrele povestiri reunite sub titlul Legendele Olimpului. Zeus, Hera, Atena, Apollo, Poseidon, Hermes, Demetra, Ares, Dionysos sau Artemis capătă chipuri bine definite prin intermediul micilor piese din aur, argint și bronz. Nu lipsește nici Europa, prințesa feniciană care a dat numele continentului nostru! Muzica, dansul, sportul – toate pot fi admirate ca elemente ale vieții cotidiene din Grecia antică.

Personalități ale lumii antice precum Filip al II-lea, Alexandru cel Mare, Octavian Augustus, Hadrian, apoi Constantin cel Mare și Iustinian, care au definit granițele unor imperii și au marcat în mod fundamental dezvoltarea civilizației europene, au reprezentate chipurile pe monedele realizate cu mare măiestrie de artiștii timpului.

Sunt prezente și monede emise de Histria și Callatis, coloniile grecești din Dobrogea. De altfel, drahmele din argint ale Histriei sunt primele monede bătute pe teritoriul actual al României și este o mândrie pentru noi faptul că în colecțiile băncii se regăsește un tezaur alcătuit din 200 de astfel de monede.

Pentru a avea o imagine cât mai exactă asupra civilizației grecilor antici și a modului în care aceasta a influențat inclusiv viața strămoșilor noștri, am organizat o secțiune intitulată Moneda în cetățile grecești Histria, Tomis, Callatis. Imagine și context arheologic, în care am expus, alături de monedele emise de aceste orașe aflate în patrimoniul Muzeului BNR, obiecte pe care ni le-au pus, cu multă generozitate, la dispoziție, Institutul de arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, respectiv Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cărora permiteți-mi să le mulțumesc încă o dată de deschiderea de care au dat dovadă. Astfel, vizitatorii noștri vor avea șansa de a admira o multitudine de artefacte: de la fragmente, vase ceramice și statuete, la inscripții, statui și bijuterii, toate narând povestea unei lumi și a unei civilizații fascinante.

Și nu în ultimul rând, țin să subliniez și componenta educațională a expoziției, micii noștri vizitatori fiind invitați să atingă replica talantului și pe cele ale tijelor de fier (obeloi) care au îndeplinit rolul de precursori ai monedei, să își confecționeze din plastilină propriile monede antice cu ajutorul unor tipare. Totodată, persoanele cu deficiențe de vedere vor putea interacționa cu replicile supradimensionate a 10 monede ale căror descrieri se regăsesc transcrise în alfabetul Braille.

Închei aici succinta prezentare a expoziției noastre comune. Adresez, în numele Băncii Naționale a României, mulțumiri conducerii Alpha Bank, autorităților elene și tuturor celor implicați în realizarea acestei remarcabile expoziții. Îmi exprim convingerea că monedele prezente aici îi vor determina pe cei care vor avea ocazia să le admire să le poată percepe, de acum înainte, nu doar ca pe un mijloc de schimb, ci și ca pe un obiect cultural care de-a lungul istoriei a facilitat răspândirea civilizației și a fost și păstrător durabil al memoriei umanității.

Vă mulțumesc pentru participare. În continuare, vor lua cuvântul Excelența Sa Doamna Sofia Grammata, Ambasadorul Republicii Elene în România și conducerea Alpha Bank prezentă la acest eveniment. La finalul întâlnirii din această seară vă invit să vizitați expoziția și să participați la un cocktail.

București, 21 septembrie 2023 - Versiune pregatită pentru susținere