Ceremonia depunerii Actului de fundație al punctului muzeal - Muzeul Tezaurului de la Tismana

22.08.2013


Evenimentul marchează încheierea lucrărilor de infrastructură și demararea procesului de amenajare a punctului muzeal - Muzeul Tezaurului de la Tismana.

Proiectul, iniţiat de banca centrală în anul 2007, pune în lumină acţiunea cunoscută sub numele de “Operaţiunea Neptun” sau “Tismana”, desfăşurată în anul 1944. Atunci, Banca Naţională, în colaborare cu guvernul, Armata, CFR şi Mitropolia Olteniei, a organizat adăpostirea, în secret, a celor 212 tone de aur din tezaurul BNR, împreună cu 3 tone de aur din tezaurul Băncii Poloniei, aflat în tranzit prin România. Întreaga cantitate de aur a fost păstrată, până în 1947, într-o peșteră din apropierea mănăstirii Tismana, județul Gorj.

Punctul muzeal va prezenta publicului cele mai relevante momente din perioada 1944-1947, aşa cum sunt reflectate în documentele din Arhiva BNR. Vizitatorii vor afla astfel informaţii cheie privind rolul banilor şi al băncii centrale, inclusiv prin intermediul simpozioanelor, seminariilor şi colocviilor ce vor fi organizate în acest spaţiu expoziţional.