„Muzeul Militar Național «Regele Ferdinand I» - 100 de ani de istorie militară”

Expoziție temporară


Muzeul Băncii Naționale a României organizează până la finalul lunii mai 2024 expoziția temporară „Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I - 100 de ani de istorie militară”, găzduită în Galeria Guvernatorilor din cadrul Palatului Vechi al BNR.

Gândită ca o incursiune în istoria militară a României în perioadele modernă și contemporană, expoziția surprinde câteva dintre cele mai importante momente ale devenirii și consacrării noastre ca națiune europeană. Astfel, prin intermediul uniformelor, decorațiilor, documentelor și altor obiecte valoroase, vizitatorii vor avea ocazia de a afla detalii despre Tudor Vladimirescu și revoluția de la 1821, revoluția de la 1848 și câțiva dintre conducătorii acesteia (Mihail Kogălniceanu, Avram Iancu, Christian Tell, Gheorghe Magheru), Unirea Principatelor și Alexandru Ioan Cuza, Războiul de Independență din anul 1877. Atenția publicului va fi, cu siguranță, captată și de exponatele dedicate Familiei Regale a României, dar și familiei Brătianu, de spectaculoasele drapele și stindarde militare din perioada 1872-1941, precum și de secțiunea dedicată sistemului național de decorații.

Perioada Primului Război Mondial este ilustrată prin intermediul vitrinelor dedicate mareșalilor României - Alexandru Averescu și Constantin Prezan, alături de vitrina consacrată Eroului Necunoscut, monument de la înființarea căruia s-au împlinit 100 de ani în această primăvară. O secțiune specială este dedicată și preoților militari din Primul Război Mondial, în cadrul căreia fiind expuse uniforme, truse de campanie, instrumente de scris, potire și alte articole religioase.

Expoziția poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate și gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.