Comunicat de presă


Comunicat de presă FMI - CE - Iniţiativa de coordonare în domeniul bancar pentru România

10.08.2009

În urma acordului convenit în lunile martie şi mai ale anului curent, băncile mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România au semnat scrisori prin care se angajează să menţină expunerea generală a grupurilor respective faţă de România şi să majoreze capitalul subsidiarelor în vederea menţinerii unei rate de adecvare a capitalului de 10% pe întreaga durată a Programului Economic al României.

Săptămâna precedentă au fost înregistrate noi progrese privind implementarea Iniţiativei de coordonare în domeniul bancar pentru România. Băncile mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România (Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit Group), care deţin o cotă de piaţă de aproximativ 70%, au finalizat şi au semnat scrisori de angajament bilateral, având la bază modelul convenit la reuniunea de la Bruxelles din data de 19 mai 20091), pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite de comun acord la Viena în data de 26 martie 20092). Scrisorile confirmă cele două angajamente de bază asumate de băncile mamă pentru susţinerea economiei româneşti: menţinerea expunerii generale a respectivelor grupuri bancare faţă de România şi majorarea capitalului subsidiarelor în vederea menţinerii unei rate de adecvare a capitalului de 10% pe întreaga durată a Programului Economic al României.

În cadrul primei analize a Programului Economic al României susţinut de instituţiile financiare internaţionale şi de Uniunea Europeană, o echipă formată din reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE) a analizat stadiul îndeplinirii acestor angajamente. Expunerile au fost, în general, respectate, deviaţiile temporare înregistrate fiind datorate tranzacţiilor specifice de mare valoare din jurul datelor de raportare. Angajamentul financiar al băncilor străine faţă de România a fost în continuare consolidat şi extins prin intermediul împrumutului de tip „club loan” acordat de un grup de bănci statului român în luna iulie a anului curent.

La data de 6 august, oficiali ai Băncii Naţionale a României, ai FMI şi ai CE au avut întrevederi la Bucureşti cu reprezentanţii locali ai celor nouă bănci pentru a evalua experienţa acumulată până în prezent şi pentru a discuta etapele următoare ale acestei iniţiative de importanţă crucială, care asigură stabilitatea unei părţi importante a finanţării bancare disponibile pentru România, oferind astfel asigurări ferme cu privire la menţinerea situaţiei financiare bune a sistemului bancar al acestei ţări.

Succesul programului de reforme macroeconomice al României şi sustenabilitatea balanţei de plăţi a acesteia depind, într-o măsură semnificativă, de implicarea activă în continuare a băncilor străine din România. Programul de reforme contribuie la asigurarea stabilităţii macroeconomice, inclusiv a stabilităţii preţurilor, şi astfel la reducerea primei de risc. Ulterior, concurenţa în domeniu va conduce şi la reducerea ratelor dobânzilor la creditele bancare.

Bucureşti, 10 august 2009


1) http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2009/pr09178.htm sau
EUROPA – Comunicate de presă – Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional salută reconfirmarea angajamentelor asumate de principalele bănci cu capital străin din România

2) http://www.imf.org/external/np/cm/2009/032609.htm