„Avram Iancu. Omul. Eroul. Legenda (1824 – 1872)”

Expoziție temporară


Muzeul Băncii Naționale a României organizează, în perioada 17 aprilie – 17 mai 2024, expoziția temporară Avram Iancu. Omul. Eroul. Legenda (1824 – 1872), în contextul aniversării bicentenarului nașterii marelui revoluționar pașoptist.

Discursul expozițional relatează povestea eroului Revoluției Române de la 1848 dintr-o triplă perspectivă: cea a omului Avram Iancu, recreată prin intermediul unui spațiu care îi prezintă casa părintească de la Vidra de Sus (astăzi muzeu memorial); cea a eroului, conducător al mișcării revoluționare a românilor transilvăneni, precum și din cea a posterității, așa cum a rămas în memoria colectivă a românilor.

Printre exponatele care îi recompun viața și personalitatea eroului ardelean, se află obiecte personale (sarica, chimirul, toiagul, fluierele, pipa, dar și un fier de lance), respectiv documente olografe cu o valoare inestimabilă, precum testamentele lui Avram Iancu și ale tatălui acestuia, Alisandru și mai multe scrisori. Vizitatorii vor avea prilejul să descopere și câteva picturi, sculpturi, o reconstituire a unui mortier din 1848-1849 și o colecție de arme de epocă – puști, pistoale și săbii.

În premieră, sunt prezentate și o parte dintre etapele de producție a bancnotei de 5.000 de lei, emisiunile 1922-1933 (clișee tipografice, coli cu bancnote și descompuneri de culoare), pe care a fost reprezentat portretul lui Avram Iancu.

Totodată, în cadrul expoziției, vizitatorii pot admira și monedele din aur, argint și tombac care fac parte din emisiunea jubiliară cu tema 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Național Militar Regele Ferdinand I, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României și poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.